"Nedläggning ingen lösning"

Länstrafikens chockförlust på 22,5 miljoner kan innebära att vissa stomlinjer med låg självförsörjandegrad läggs ner. Något som skulle kunna drabba Pite älvdal.

Länstrafikens chockförlust sänder svallvågor i de politiska leden, men att lägga ner busslinjer är ingen lösning, enligt vd:n Kenneth Johansson. Det skulle bara slå mot inlandet. (Arkivbild)

Länstrafikens chockförlust sänder svallvågor i de politiska leden, men att lägga ner busslinjer är ingen lösning, enligt vd:n Kenneth Johansson. Det skulle bara slå mot inlandet. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2018-05-03 05:00

PT berättade i lördagens PT (180428) om minusresultatet för Länstrafiken. Då talades det om en förlust på 20 miljoner, men det handlar om cirka 22,5 miljoner kronor. Regionrådet Maria Stenberg (S) kräver omedelbara åtgärder och reaktionerna från oppositionspartierna andas så väl ilska som förvåning. Till Norrbottens Media säger liberala regionpolitikern Jens Sundström att busslinjer med sämst beläggning bör läggas ned.

Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken, tycker inte att nedläggning av busslinjer är lösningen.

–  Det går inte bara att lägga ner busslinjer. Det slår hårdast mot inlandet. Det behövs ju kommunikation för sjukhusbesök, utbildning och arbetspendling.

Två linjer med låg självförsörjandegrad är Sorsele-Arvidsjaur (6,81 procent) och Arvidsjaur-Malå (7,82 procent). Det handlar om gemensamma avtal mellan Länstrafiken i Norrbotten och Västerbotten.

– Många av de som åker är ungdomar till och från gymnasiestudier. Det går ju inte bara att lägga ner.

Märkligt nog har busslinjen Arjeplog-Arvidsjaur-Piteå hög täckningsgrad (76,15) samtidigt som Piteå-Arvidsjaur har låg täckningsgrad (18,61).

– Det är inte gjort någon analys, så jag vet inte. Däremot vet vi att många åker från A-kommunerna för sjukhusbesök i Piteå.

I lördagens PT framgick att indexjusteringen för dieselkostnader (10,8 miljoner) är en tung minuspost. Till detta kan läggas flera minusposter som enligt Kenneth Johansson är av engångskaraktär.

–  Det handlar om investering av nya biljettmaskiner och en reglering på över två miljoner för åren 2013-2016 mellan Länstrafiken i Norrbotten och Västerbotten för linjen Haparanda-Umeå.

Länstrafiken ska också hantera en budgetsänkning på 3,6 miljoner och Bussgods förlust på 4,5 miljoner.

– Det är ju Länstrafikens dotterbolag och vi sitter fast i ett avtal som vi ser över nu, säger Kenneth Johansson.

Länstrafiken är ett av benen i Regionala trafikmyndigheten vars medlemmar är Region Norrbotten och länets 14 kommuner. Förlusten täcks av regionen med cirka 15 miljoner, resten drabbar kommunerna.

– Hur mycket varje kommun får stå för varierar. Det utgår från den trafik man beställt och hur stora förlusterna är för linjerna, säger Kenneth Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om