I oktober 2020 anmäldes Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare för rättspsykiatrin i Öjebyn och psykiatrin i Piteå, till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att ett apotek slagit larm om misstänkt överutskrivning av ett narkotiskt preparat till en patient. Chefsöverläkaren förnekade och hävdade att anmälan var felaktig och uppbyggd på ett missförstånd. I juli i fjol slog Ivo fast att Per-Axel Karlsson har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke som läkare och även visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket.
Enligt tillsynsmyndigheten har han utsatt flera patienter för allvarliga risker och Ivo vill därför att hans läkarlegitimation dras in. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, har fortfarande inte fattat något beslut i frågan. Däremot har Ivo fått in ytterligare en anmälan mot Per-Axel Karlsson – den här gången från hans arbetsgivare.
– Det är viktigt att vi kan signalera att vi bedriver patientsäker vård och att vi vidtar adekvata åtgärder för att säkra den. Nu finns det en misstanke om att man har bedrivit patientosäker vård och det är det vi försöker bilda oss en uppfattning om under utredningstiden utan att vi har bestämt något, säger Krister Berglund, divisionschef för psykiatri vid Region Norrbotten.
Enligt avvikelserapporten från april 2022 innehåller förskrivningen stora mängder narkotiska läkemedel, utan särskild uttagsintervall samt i kombinationer som omöjliggör utredning av läkemedlets effekter. Liknande avvikelser som i de två tidigare Ivo-ärendena.
Hur ser du på att det verkar röra sig om upprepade överförskrivningar?
– Det är klart att vi inte vill ha upprepade avvikelser. Men man behöver landa i ett beslut kring de här avvikelserna och allvarlighetsgraden i dem. Där behöver vi få lyfta in medicinsk expertis för att göra bedömningen. Dels har vi gjort det internt inom Regionen, men vi behöver även Ivos ögon på själva avvikelsen, säger Krister Berglund.
Per-Axel Karlsson är tills vidare avstängd från sitt arbete.
– Vi har fattat ett beslut om att befria medarbetaren från arbete under utredningstiden. Det är en åtgärd vi vidtar för att vi tycker att den samlade bilden är allvarlig. Det handlar inte om att vi pekar och säger att medarbetaren har gjort fel, utan vi vill utreda ett eventuellt fel. Det är skillnad på det, säger Krister Berglund.
Kan det här påverka ärendet hos Hsan?
– Den frågan bör du ställa till dem. Vi har väntat på deras utlåtande ganska länge nu. Det är ett år sedan, så jag tycker att de har väldigt långa handläggningstider.
Efter att fjolårets Ivo-ärende skickades vidare till Hsan beslutade Region Norrbotten att Per-Axel Karlsson skulle omgärdas av ytterligare kontroll. En överläkare i psykiatri tillsattes med uppdrag om att gå igenom journaler, ha regelbundna avstämningar samt kontinuerligt avrapportera hans arbete.
– Vi har tillsatt andra åtgärder under tiden, men när det kom in en avvikelse som vi tycker ser likvärdig ut med de tidigare så anser vi att den behöver granskas av Ivo den också, säger Krister Berglund.
Är det en rutinåtgärd att stänga av honom?
– Standard är det väl inte, men i det här fallet är det beslutet vi har fattat. Vi ansåg att vi behövde göra det för att vi ska vara säkra på att vi kan göra granskningen ordentligt och att vi har en patientsäker vård till våra patienter.
Per-Axel Karlsson har avböjt att kommentera.