BUN ignorerar lärarnas krav

Trots massiv kritik och protester från lärarhåll, fastställer Barn- och utbildningsnämnden den studieplan som i dag gäller för Språkintroduktion. "Planen är inte byggd utifrån att de asylsökande ungdomarna ska ha möjlighet att stanna kvar i Sverige så länge som möjligt", skriver gymnasiechefen Britta Dahlén i ett svar till lärarna.

I mars träffade PT Ali Haidari, Hassan Rahimi, Mohammad Yakobi, Dawood Akbari och Milad Ayoubi. De ville alla fortsätta studera på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

I mars träffade PT Ali Haidari, Hassan Rahimi, Mohammad Yakobi, Dawood Akbari och Milad Ayoubi. De ville alla fortsätta studera på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-05-23 11:23

Det var vid Barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde som beslutet togs att inte förändra studieplanen för Språkintroduktion på Strömbackaskolan. PT berättade i slutet av mars om lärarna vid Språkintroduktion, som då riktade massiv kritik mot kommunens studieplan. Kravet var att ändra på studieupplägget så att det skulle bli mer flexibelt och anpassas efter varje enskild elevs förutsättningar, med målet att eleverna skulle hinna ta betyg i kurserna före de avslutade sina studier på Språkintroduktion. Lärarna beskrev också hur detta inte skulle innebära någon merkostnad för Piteå kommun, eftersom Migrationsverket ersätter kostnaderna för att eleverna ska kunna slutföra den utbildning de påbörjat före de fyllt 18.

BUN väljer emellertid att avslå lärarnas krav.

"I dagsläget anser undertecknad inte att det finns behov av att förändra planen för introduktionsprogram vad gäller utbud, syfte och längd", skriver gymnasiechefen Britta Dahlén, som uppdragits att besvara lärarnas protestskrivelse.

Hon hänvisar till en kostnad för kommunen på drygt 5,7 miljoner kronor för att låta de 51 asylsökande elever som fanns inskrivna på Strömbacka vecka 12 slutföra sin utbildning. Det trots att kommunen skulle få ersättning från Migrationsverket för dessa elever, om kommunen förlängde studieplanen.

– Eftersom det är en utbildning som de enligt skollagen har rätt att slutföra så får kommunen ersättning för detta, sa Carolina Lidman, lärare på språkintroduktion till PT den 26 mars.

"Den plan som Barn- och utbildningsnämden fastställt för Språkintroduktion är, som sagts tidigare, på två år med möjlighet till förlängning eftersom gruppen nyanlända är en mycket heterogen grupp. Men en förlänging innebär att en ny individuell studieplan upprättas och det innebär inte per automatik att man har rätt att gå kvar på Språkintroduktion, om man som asylsökande hunnit fylla 18 år", skriver Britta Dahlén.

LÄS OCKSÅ: Lärare tar strid för asylsökande elever

LÄS OCKSÅ: Piteå kommun backar inte

Bakgrund

Så länge de asylsökande eleverna studerar ett program som de har påbörjat innan de fyllt 18 år, så har de rätt att slutföra det programmet även om de fyller 18. Migrationsverket bekostar då utbildningen.

Problemet som lärarna lyfte fram är att få av de asylsökande eleverna i Piteå hinner ta betyg på de två år som Piteå kommun fastställt som längden på Språkintroduktion.

Om kommunen förlängde studieplanen för Språkintroduktion, vilket den har möjlighet att göra inom ramen för skollagen, skulle fler elever hinna ta betyg i kurserna samt att Migrationsverket skulle betala hela deras utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!