I höstas delades elevdatorer ut till samtliga elever på högstadiet. Bakgrunden till det var att regeringen beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering.Från 1 juli 2018 blev det en ny förordning med nya skrivelser i både läroplaner och kursplaner där man lyfter fram vikten av digitalisering. Ett exempel är att nationella prov ska göras på dator.
IT-satsningen är kostnadsberäknad till 5,5 miljoner kronor varav 1,6 miljoner kronor investeras 2018 och 3,9 miljoner kronor 2019.
Det blev snabba ryck på kommunens IT-avdelning. Ekonomin kring satsningen stod klar vid midsommar och till höstlovet skulle datorerna delas ut.
– Det blev en väldigt kort planeringsperiod och utförandeprocess men det gick ändå smidigt och från rektorshåll har vi bara fått positiv respons. Lärarna är glada över att slippa dra runt på datorvagnar, säger Mats Bälter, IT-strateg på utbildningsförvaltningen.
Av de hundratals datorer som delades ut kommer vissa att återanvändas.
– De datorer som niorna fick kommer bara att vara använda ett halvår när de lämnas in vid terminsslutet. Dessa datorer kommer att ominstalleras och återanvändas av blivande sjuor. Det blir lite trixande innan vi kommit in i en treårscykel. När vi gjort det kommer alla sjuor att få nya datorer som de ska använda under hela högstadiet, säger Mats Bälter.
Under den korta planeringsperioden gällde det att sy ihop ett avtal kring datorerna som inte stred mot skollagen.
Läs också: Formuleringen helt avgörande i nytt datoravtal
Enligt Skolinspektionen kan en elev, enligt skadeståndslagen, bli civilrättsligt ersättningsskyldig om material förstörs, men juristen Kajsa Risto, understryker att det strider mot skollagen att på förhand ålägga elev och vårdnadshavare ett kostnadsansvar.
Nu har eleverna på högstadiet haft sina datorer i omkring fyra månader. Enligt Mats Bälter har det förekommit vissa inkörningsproblem, men att dessa varit väntade.
– Det har handlat om nätkapacitet men där det varit problem har dessa lösts. Det har gått att flytta om accesspunkter.
Då det gäller skador och borttappanden, har det inte varit fråga om några större incidenter, enligt Mats Bälter.
De datorer som "blir över" från högstadiet och i viss mån från gymnasiet, installeras om och återanvänds i kommunens andra verksamheter.
De gymnasieelever som påbörjar ett nationellt program får en ny dator och får också behålla den när de tar examen.