2014 beslutades det att alla skolelever från årskurs sju och till och med gymnasiet skulle förses med skoldatorer att använda i undervisningen. Bakgrunden till förslaget är att regeringen har beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering. Från 1 juli 2018 blev det en ny förordning med nya skrivelser i både läroplaner och kursplaner där man lyfter fram just vikten av digitalisering.
Datorer till gymnasieeleverna delades ut men högstadiet hamnade i vänteläge. Under våren 2018 stod det så klart att även högstadieelever i Piteå skulle få datorer efter höstlovet.
– En dator per elev är en del i att skapa en jämlik skola. De digitala verktygen blir mer och mer en förutsättning för att klara skolarbetet och då ska ingen lämnas utanför, sade Stefan Askenryd, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå.
IT-satsningen är kostnadsberäknad till 5,5 miljoner kronor varav 1,6 miljoner kronor investeras 2018 och 3,9 miljoner kronor 2019.
Skoldatorer är alltså ingen billig historia och för att försäkra sig om att de hanteras varsamt har det på flera skolor i landet upprättats avtal om ersättningsskyldighet utifall en elev slarvar bort eller har sönder sin dator.
Skolinspektionen har granskat flera anmälningar av dessa avtal och det har konstaterats att många av dem är oförenliga med skollagen. ”Eleverna ska ha tillgång till en dator i den utsträckning utbildningens upplägg förutsätter, utan att tillgången villkoras av att vårdnadshavare eller elev skriver under i ärendet aktuellt avtal, skriver Skolinspektionen i ett beslut gällande en skola i Västervik.
Kajsa Risto, jurist på Skolinspektionen, ligger bakom beslutet. Hon säger att en elev enligt skadeståndslagen kan bli civilrättsligt ersättningsskyldig om material förstörs, men understryker att det strider mot skollagen att på förhand ålägga elev och vårdnadshavare ett kostnadsansvar.
Mats Bälter, IT-strateg för utbildningsförvaltningen, säger att man just nu sitter och filar på formuleringen för det avtal som ska gälla för skoldatorer på högstadiet.
– Vi är medvetna om vad som gäller så det handlar om att formulera sig på ett sätt så att det framgår att datorn måste hanteras varsamt. Vi kan dock inte formulera oss så att vi bryter mot skollagen och hamnar i samma dike som många andra kommuner gjort, säger han.
I skollagen anges att eleverna i grundskolan utan kostnad ska ha tillgång till de lärverktyg de behöver för sin utbildning.
– Vi har kommit fram till att skolan i ett avtal inte kan kräva kostnader som är kopplade till skolans läromedel på det sätt som skett i det aktuella ärendet i Västervik, säger Emelie Gustafsson, utredare på Skolinspektionen.