I höstas rasade striden om jourtid mellan ambulanspersonal och ledningen inom Region Norrbotten. De anställda var upprörda över att de skulle jobb fyra timmar mer per arbetspass än kollegor på sjukhuset för att få en heltidslön.
Det motsvarar två månader mer på jobbet per år och de fyra jourtimmarna var dessutom väldigt dåligt betalda. Personal flydde från arbetsplatsen på grund av dåliga villkor och till slut backade ledningen.
Man gick personalen till mötes och minskade jourtiden drastiskt under senhösten och våren 2024. Många som lämnat jobbet i ilska och frustration återvände till ambulansverksamheten som även kunde nyrekrytera.
Nu blossar dock striden upp igen eftersom regionen tar till jour för att lösa bemanningen under sommaren.
– Att de ökar på jouren under sommaren är förkastligt, men det är för att klara verksamheten och kunna bemanna. För vår del innebär jouren 19 spänn timmen, det är som att vara gratis på jobbet, säger Patrik Flodström.
Både nyrekryterad personal och de som har varit anställda länge är besvikna på att det blir jourtid under sommarmånaderna.
– Det är helt klart en besvikelse och en upprördhet, jag tycker det är förkastligt. Bara för att man ska klara bemanningen ska vi öka jouren. Vi är betydligt mer tid på jobbet, det blir automatiskt så, säger skyddsombudet.
Än så länge är det inte tal om några indragna semestrar.
– Men de som jobbar när andra har semester får slita hund, plus jour på det. Ska vi vara krassa är regionen beroende av att vi tar extrapass och jobbar övertid för att det ska gå ihop. Det är inte för inte vårdförbundet gått ut med övertidsblockad, säger Patrik Flodström.
Stig Holmberg, verksamhetschef vägburen ambulanssjukvård inom Region Norrbotten, bekräftar att jour återinförs under sommaren.
– Vi har jour i vår verksamhet, men vi håller på att minska den och det har vi gjort sedan början av året. Sedan har vi ett besvärligt bemanningsläge i sommar och då behöver vi alla resurser vi kan få, säger han.
Ni har tidigare sagt att jouren ska avskaffas?
– Vi måste ha bemanning och ekonomi för det också. Men vi har sagt att vi successivt ska minska på den, men när i tid det blir kan jag i nuläget inte uttala mig om, säger Stig Holmberg.