EU:s nya regelverk med dygnsvila som införs 1 oktober drabbar många verksamheter, däribland ambulansen inom Region Norrbotten. För att lösa problemet ska ambulanspersonalen gå från att jobba heldygn 24 timmar till att jobba halvdygn 12 timmar.
Den övergången slår hårt mot personalen eftersom fyra timmars jourtid ingår i arbetstiden – tid som inte räknas och som de knappt får betalt för.
– Under jourtiden har vi 19 kronor per timme, men har i princip samma beredskap som övrig arbetstid. Vi måste vara på stationen och kunna åka iväg på 90 sekunder, men vi får inte betalt för det, säger Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet på ambulansen i Piteå.
De nya arbetstiderna har skapat stor ilska inom personalgruppen. Man har räknat ut att jourtiden innebär att man jobbar mycket mer per år jämfört med personal på sjukhuset med samma utbildning.
– Kollegorna på sjukhuset och vi har samma veckoarbetstid, så vi ska göra lika många timmar på jobbet för att ha heltid. Men i och med jouren har vi åtta veckor mer på jobbet per år än kollegorna, alltså två månader mindre fritid, säger Jörgen Ek, ambulanssjuksköterska.
– Vi är här i tolv timmar, men det räknas bara som åtta timmar och vi får betalt för åtta timmar. Det som är problemet är att vi har fyra timmar jour på halvdygnet, men vi får inte räkna det som arbetstid, säger Flodström.
De är kritiska till att regionledningen pratar om att vara en attraktiv arbetsgivare vid nyrekrytering och samtidigt vara måna om den befintlig personalen, men det är inte förankrat i divisionerna.
– Det som är anmärkningsvärt är att divisionschefen och divisionsledningen gör exakt tvärtom. Det är medeltid och patronfasoner. Vi blöder personal som säger upp sig och det är framförallt kompetens som försvinner, säger Patrik Flodström.
Även när man jobbade heldygn hade man fyra timmars jourtid, men då gav heldygnet andra fördelar och därför stod man ut. Men jour på halvdygn upprör och nu har ambulansen i Piteå lagt fram ett förslag på ett schema utan jour som man skulle klara att bemanna med befintlig personal.
– Det blir dessutom billigare för Regionen. Då vi ligger på jour och får ett larm så kostar det övertid och det blir högre ersättning. Ett schema utan jour skulle bli billigare, öka trivseln och samtidigt skulle Regionen bli en attraktivare arbetsgivare, säger Ek.
I Piteå har man tre ambulanser igång dagtid och två under nätterna. När man jobbar dag gäller inte jourtiden, men däremot under nätterna. Nu börjar irritationen över jourtiden få konsekvenser på bemanningssidan och personal flyr från ambulanssjukvården.
– Tre har lämnat in sina uppsägningar och vi har fler som är på gång att säga upp sig. Som sjuksköterska i dag är det inga problem att få jobb på andra ställen. Vi tycker att det är tråkigt att kollegor lämnar, men jobbet är inte speciellt attraktiva med det schema som ligger i dag, säger Jörgen Ek.
Nu kräver de två kollegorna att Regionens högsta ledning agerar i frågan.
– Vi pratar inför relativt döva öron. Det som måste hända är att regionfullmäktige och regionledningen med regiondirektören i spetsen sätter ned foten och säger "lös situationen nu". Länsambulanssjukvården blöder på folk och de måste peka med hela handen åt divisionsledningen, för de hör inte vad vi säger, säger Patrik Flodström.