Kalix löjrom mister sin miljöcertifiering

Oenigheten om årets löjfiske har fått konsekvenser. Nu mister Kalix löjrom sin miljöcertifiering.

Löjrommen mister sin miljöcertifiering, MSC. Oenighet kring beståndet och hur mycket som får fiskas är en anledning. (Arkivbild)

Löjrommen mister sin miljöcertifiering, MSC. Oenighet kring beståndet och hur mycket som får fiskas är en anledning. (Arkivbild)

Foto: Susanne Lindholm/TT

Piteå kommun2019-10-31 17:19

– Man är inte överens helt enkelt om hur man ska förvalta beståndet och då kan man inte vara MSC-certifierad, säger Karin Stange, ansvarig för fiskefrågor på MSC, till  P4 Norrbotten som var först att rapportera nyheten.

Det blå MSC-märket på produkterna är tänkt att ge vägledning till kunden vid fiskdisken. Märkningen garanterar att fisken, eller i det här fallet rommen, kommer från vildfångad fisk. Den ska också garantera att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och att fisket har skett med omtanke om havsmiljön.

Som PT berättade tidigt i höstas valde länets löjfiskare själva att senarelägga fisket i år. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har oroats över att fångsterna av siklöja minskat och hösten 2018 betecknades läget som kritisk. Hade de fått bestämma hade fisket stoppats helt i år, vilket väckte kritik i yrkesfiskarkåren, som tillbakavisade uppgifterna och menade att de hade bäst kännedom om läget. 

Yrkesfiskarnas förhoppning var att de genom att själva skjuta upp fisket skulle gå myndigheterna till mötes och att denna självreglering av fångsten skulle förhindra att en kvot infördes. 

Men det frivilliga uppskjutandet fick närmast motsatt verkan, ansvariga myndigheten Havs- och vattenmyndigheten (HaV) valde till sist att för första gången införa införa en kvot för löjfisket som landade på 700 ton.  Att jämföra med fjolårets fångst på drygt 1 000 ton. Myndigheten stödde sig inte minst på forskarnas utlåtanden från SLU.

– Tidigare har vi agerat genom att begränsa vilka tider fisket får bedrivas, men nu får vi bättre koll på hela kedjan från inrapportering tills att fångstkvoten är uppfylld, sa Martin Karlsson, utredare vid enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten till PT innan fisket drog igång.

Årets fiskekvot fylldes snabbt, och yrkesfiskarna ansåg att det var ett tydligt tecken på god fisketillgång och att införandet av en kvot varit onödig. De fick visst medhåll av HaV som nu ska göra en grundlig genomlysning av frågan.

Kalix löjrom fick sin MSC-certifiering 2015. MSC har inte tagit intryck av höstens utfall av fisket, utan väljer nu att dra in certifieringen. Karin Stange uppger att det framför allt är oenigheten kring förvaltningen som ligger bakom beslutet.

Men årets fångster berörs inte, indragningen sker den 9 november och fångster som gjorts före det datumet får säljas med MSC-certifiering. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!