Inför årets löjfiske hade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, satt en kvot på 700 ton löja som fick fiskas upp längs Norrbottenskusten. Att ha en kvot att förhålla sig till var nytt för i år och något som många fiskare kritiserade. En av kritikerna är Magnus Persson, sjätte generationens yrkesfiskare från Piteå.
– Att ha en kvot att fiska mot på det här sättet är som att kasta ut en köttbit åt vargarna. Det är många som fiskar. Det går inte att vara med de här förutsättningarna, säger han.
Vad säger du om en kvot på 700 ton för Norrbotten?
– Det här med en kvot är ett modernt påfund och den forskning som ligger bakom kvoten stämmer inte. Vi har fiskat i 50 år och värnat om beståndet och det har fungerat.
Vad tror du om en kvot för nästa år?
– Rimligtvis borde den bli högre nästa år. Det finns bra med fisk.
Hur har årets fiske gått?
– Vi har kämpat på och vi kommer att klara oss till nästa år men att klara sin försörjning på att fiska löja i tolv dagar och lax i tio dagar på ett år är orimligt.
HaV gjorde inför årets löjfiske bedömningen att det inte skulle räcka med att reglera fisket genom områdes- och tidsbegränsningar. Man beslutade att införa ett tak för att inte riskera att uttaget skulle bli så stort att beståndets ungfiskproduktion skulle riskera att påverkas negativt. HaV beslutade därför att det i år kan tillåtas ett begränsat fiske i storleksordningen 700 ton, vilket motsvarar en fiskeridödlighet motsvarande 2018 års nivå.