Framnäs och facket tycker kommunen ska anställa ändå

Piteå kommun borde kunna anställa de som studerat på Framnäs folkhögskola som undersköterskor. Det tycker skolan själva och facket Kommunal då de berörda kommer att ha tio år på sig att validera sina kunskaper. "Jag hade tagit chansen", säger Erik Lundström, studierektor på Framnäs folkhögskola.

Nadia Taik, Sahadat Khairkhowa och Sizan Mohammed är tre av de som utbildat sig på Framnäs folkhögskola och känner sig lurade. (Arkivbild)

Nadia Taik, Sahadat Khairkhowa och Sizan Mohammed är tre av de som utbildat sig på Framnäs folkhögskola och känner sig lurade. (Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Öjebyn2022-11-27 18:45

I september rapporterade PT om att kursdeltagare riktade kritik mot Framnäs folkhögskola efter att de studerat till undersköterskor, men inte fick anställning som det i Piteå kommun då kommunen inte anser att utbildningen är giltig.

Från Framnäs håll menar man att utbildningen är jämförbar med vilken gymnasieutbildning som helst. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra vilka som har en giltig utbildning och inte. Kommunen säger att de endast anställer de berörda som vårdbiträden i väntan på ett beslut från Socialstyrelsen som reglerar vilka undersköterskeutbildningar som ska gälla. I Socialstyrelsens förslag som nyligen varit ute på remiss föreslås undersköterskeutbildningar från folkhögskolor vara giltiga.

undefined
Utbildningen startades 2020 i samband med en satsning från regeringen. "Vi ansökte för det finns ett stort behov på arbetsmarknaden", säger Erik Lundström, studierektor på Framnäs folkhögskola. (Arkivbild)
undefined
I juni 2021 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att förbereda inför undersköterskereformen men reglerna väntas inte vara klara förrän våren 2023. (Arkivbild)

Den första juli 2023 kommer undersköterska att bli en skyddad yrkestitel. De som är tillsvidareanställda undersköterskor vid den tidpunkten men inte uppnår de nya kompetenskraven kommer ändå att få behålla titeln i tio år.

– Man skulle kunna ta chansen och anställa dem och fortbilda under de här tio åren, men vi lägger ingen värdering i det. Jag hade nog tagit den chansen som arbetsgivare, säger Erik Lundström.

Han får medhåll från facket:

– Rent teoretiskt kan kommunen anställa dem som undersköterskor och sedan under tio års tid möjliggöra för validering och studier om det skulle finnas brister, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal centralt.

undefined
Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal centralt, håller med Kommunal lokalt i ansvarsfrågan. (Montage)

Samtidigt håller hon med Kommunal lokalt i frågan om ansvar.

– Utbildningsanordnaren måste säkerställa att de bedriver utbildningar som arbetsgivarna anställer utifrån, och arbetsgivarna måste titta på om utbildningarna matchar den kompetens och de kunskapskrav som de själva har, säger hon.

Piteå kommun anser att det i dagsläget vore fel att anställa de som studerat på Framnäs folkhögskola som undersköterskor.

Eva Börjesson Öman, socialchef på Piteå kommun, skriver i ett mejl till PT att behovet av utbildad personal inom vård och omsorg är stort.

undefined
Socialchef Eva Börjesson Öman menar att det vore fel av kommunen att anställa personer med titeln undersköterska som inte uppfyller dagens kompetenskrav. (Arkivbild)

"Vi ger ett lönepåslag till de personer vi anställer som har en vård- och omsorgsutbildning, från exempelvis Framnäs folkhögskola, även om den i dagsläget inte uppfyller alla krav för att ge titeln undersköterska. Vi jobbar också med differentierade arbetsuppgifter och anställer även personal utan formell utbildning. Alla behövs", skriver hon och fortsätter:

"För att få titeln undersköterska vid anställning hos oss ställer vi kompetenskrav på utbildning motsvarande Skolverkets nationella yrkespaket som gäller idag: 1 350 gymnasiepoäng vårdkurser samt ämnena samhällskunskap och svenska 1/svenska som andra språk 1."

Enligt Framnäs folkhögskola har kursdeltagarna läst utifrån Skolverkets yrkespaket för vårdbiträde samt undersköterska. På intyg från en kursdeltagare framgår att de läst samhällskunskap på gymnasienivå men svenska på grundskolenivå.

undefined
Nadia Taik, Sahadat Khairkhowa och Sizan Mohammed är tre av de som utbildat sig på Framnäs folkhögskola och känner sig lurade. (Arkivbild)

Eva Börjesson Öman:

"Det vill säga, för att anses vara utbildad undersköterska ska man utöver vårdkurser även ha godkända kurser i samhällskunskap och svenska på gymnasienivå. Saknar man dessa kurser kan vi inte validera den kompetensen praktiskt."

Hon skriver vidare att de som arbetsgivare kan uppmuntra till och till viss mån möjliggöra vidare studier för att uppnå titeln för undersköterska.

"Men det skulle vara fel av oss i dagsläget, när undersköterska kommer bli en skyddad yrkestitel från och med nästa år, att anställa personer med den titeln som inte uppfyller dagens kompetenskrav."

undefined
För att få använda titeln undersköterska efter att det blivit en skyddad yrkestitel kommer det att krävas ett bevis från Socialstyrelsen. (Arkivbild)

Varför inväntas Socialstyrelsens beslut när det inte finns en garanti för att det går igenom?

"Eftersom Socialstyrelsen just nu arbetar med att ta fram föreskrifter om vilka krav som måste uppfyllas för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg så vill vi invänta deras arbete och beslut. Fram till dess följer vi dagens utbildningskrav."

Socialstyrelsen har haft ute ett förslag på remiss där det framgår vilka krav som ska gälla för att få använda titeln undersköterska när den blir en skyddad yrkestitel i juli 2023. Remissvaren kom i oktober och innan beslut kan tas ska Socialstyrelsen analysera och bedöma om justeringar behöver göras i förslaget.

Hur många ändringar som behöver göras påverkar när reglerna blir klara, men i dagsläget planeras det vara klart våren 2023.

Utbildningens bakgrund

Undersköterskeutbildningen startades på Framnäs folkhögskola i samband med en satsning från regeringen år 2020 och hittills har en klass gått ut.

"Vi ansökte för det finns ett stort behov på arbetsmarknaden av både vårdbiträden och undersköterskor. När man sökte pengarna skulle man presentera ett kursinnehåll, och vi fick rådet att titta på Skolverket som har färdiga gymnasiala yrkespaket som riktar sig till personer som bland annat inte har svenska som modersmål", säger Erik Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!