Framnäs svarar på kritiken: "Vi har inte lurat någon"

Efter att ingen som läst på Framnäs folkhögskolas undersköterskeutbildning blivit anställd som undersköterska får skolan nu skarp kritik från kursdeltagarna. "Vi förstår att man är besviken", säger Bo Olofsson, rektor på Framnäs folkhögskola.

"Det är olyckligt att det har blivit ett glapp i systemet men vi är lugna över att det kommer att täppas igen", säger Erik Lundström (höger), studierektor på Framnäs folkhögskola. Till vänster syns Bo Olofsson, rektor. (Motage, arkivbilder)

"Det är olyckligt att det har blivit ett glapp i systemet men vi är lugna över att det kommer att täppas igen", säger Erik Lundström (höger), studierektor på Framnäs folkhögskola. Till vänster syns Bo Olofsson, rektor. (Motage, arkivbilder)

Foto: Annika Lahti, Laila Bäckström

Öjebyn2022-09-26 19:00

– Vår utbildning är innehållsmässigt fullt ut jämförbar med vilken gymnasieutbildning som helst, men hos oss får man inte betyg. Man får kursintyg där det framgår vad man har läst, säger Bo Olofsson och fortsätter:

– I Piteå, och även på andra ställen, har problemet varit att arbetsgivarna, i det här fallet kommunen, inte kan hantera den här typen av dokument. I de skrivningar det stått om aktörer som kan utbilda så nämnde man inte folkhögskolor specifikt.

undefined
"Vi har inte med berått mod lurat någon", säger Bo Olofsson, rektor på Framnäs folkhögskola. (Arkivbild)

Han tillägger att i vissa kommuner godtas intyg, i andra inte. Men den informationen är något som kursdeltagaren Sizan Mohammed hävdar att de inte fått ta del av. Hon menar att de fått höra att utbildningen skulle gälla i hela landet.

Varför kollade ni inte upp så man skulle kunna jobba som undersköterska i Piteå?

– Vi är riksrekryterande och utbildar inte bara personer som bor i Piteå kommun. Vi har studerande från hela landet, säger Erik Lundström, studierektor på Framnäs folkhögskola.

– Tidigare hade vi en utbildning för att bli personlig assistent och då gick man rakt in i Piteå kommuns verksamhet. Det här var svårt att ens föreställa sig om jag ska vara helt ärlig, fyller Bo Olofsson i.

Kursdeltagarna som gick ut i våras känner sig lurade.

– Vi har inte med berått mod lurat någon, vi såg inte det här heller – hur kommunen skulle landa i det, sen har vi pratat med Piteå kommun och där tar man försiktighetsprincipen först. Med största sannolikhet kommer de här kurserna att godkännas retroaktivt, säger Bo Olofsson.

undefined
"Enligt remissförslaget ingår folkhögskolan som en utbildningsaktör. Vi känner oss lugna och kommunen ger positiva signaler men vill invänta det slutgiltiga beslutet från Socialstyrelsen", säger Erik Lundström, studierektor på Framnäs folkhögskola. (Arkivbild)

Erik Lundström säger att det ligger ute ett remissförslag hos olika aktörer och instanser från Socialstyrelsen rörande bland annat de regler som kommer att gälla för hur man bedömer utbildningar.

– Enligt remissförslaget ingår folkhögskolan som en utbildningsaktör. Vi känner oss lugna och kommunen ger positiva signaler men vill invänta det slutgiltiga beslutet från Socialstyrelsen, säger han.

Enligt Erik Lundström och Bo Olofsson väntas beslut om att godkänna kurserna under 2023.

– Vi är också förundrade och besvikna över hanteringen. Att man kommunalt är så pass stelbent. Sen hade vi också önskat att man kunde se utbildningen för vad den är, den finns dokumenterad fullt ut, säger Bo Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!