Församlingsbor fixade kyrkans kök

Själv är bäste dräng. På tisdagen samlades bybor i Norrfjärdens vattenskadade församlingshus för att skruva ihop det nya köket helt ideellt.

Församlingens vaktmästare Andreas Belander och Tluang Peng Cin Khupla monterade skåpstommar för glatta livet.

Församlingens vaktmästare Andreas Belander och Tluang Peng Cin Khupla monterade skåpstommar för glatta livet.

Foto: Frida Enberg

Norrfjärden2019-10-30 05:00

Våren 2018 drabbades församlingsgården i Norrfjärden av omfattande vattenskador som gjorde fastigheten obrukbar. Verksamheten fick flyttas till EFS lokaler, medan församlingen grunnade på om man skulle renovera fastigheten eller rent av sälja den.

I somras hade kyrkorådet bestämt sig, det blev klartecken till reparation av nedervåningen. Men budgeten var begränsad till 200 000 kronor, och under resans gång väcktes frågan om församlingens medlemmar skulle kunna göra delar av arbetet.

– Arbetet som kräver yrkeskunskap har vi givetvis anlitat professionell hjälp för. Men vi insåg att vi skulle kunna fixa till köket inom samma budget om vi köpte ett Ikeakök och monterade det själva, säger Mirjam Eriksson, t.f. kyrkoherde.

Sagt och gjort. Arbetsgrupper med personal, förtroendevalda och församlingsmedlemmar har tillsammans tagit fram en "köksplan", och på tisdagen var det dags för montering. Innan arbetet tog vid samlades man till bön.Vid 17-snåret stod kyrkoherden redo att servera middag till arbetsstyrkan som fanns på plats.

Mirjam Eriksson framhåller att gör det själv-köket inte bara handlar om att sparar pengar.

– Nej, minst lika viktigt är arbetsgemenskapen. Vi ser det som ett sätt att skapa delaktighet i vår församling, säger hon.

Om reparationerna går enligt plan hoppas församlingen kunna återinviga de uppfräschade församlingshuset den andra advent i år. Då är det också meningen att Mirjam Eriksson ska välkomnas och installeras som ordinarie kyrkoherde.

Diakonen Maria Andersson är glad över att församlingsgården ställs i ordning igen.
Diakonen Maria Andersson är glad över att församlingsgården ställs i ordning igen.
Karta: Norrfjärdens församling
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!