I våras upptäcktes omfattande vattenskador i församlingsgården i Norrfjärden. Vatten hade runnit in på flera ställen på grund av den stora snömängden och isbildningar under plåten.
– Plåten lyftes upp och det bildades is, sedan smälte det och frös igen. Till slut tryckte det in och det har tryckt in på flera sidor, säger Dennis Lundqvist, kyrkoherde i Norrfjärden.
Under våren stängdes församlingsgården så fort man märkte att huset var obrukbart.
– Vi har fått riva innerväggarna och tittat efter var skadorna finns. Sedan har allt fått torkat upp under sommaren, säger Dennis Lundqvist.
Församlingen brukar bland annat anordna borgerliga begravningar och minnesstunder samt barnverksamhet i huset. Men sedan vattenskadan är församlingsgården stängd för all verksamhet och uthyrning.
– Vi håller på att titta på vilka som använder gården, vilka lokaler vi har att tillgå och hur stort lokalbehovet är. Vi vill ta reda på hur vi ska använda den i framtiden innan vi bestämmer hur mycket vi ska rusta, säger Karl-Henrik Fjellström, kyrkorådets ordförande.
Verksamhet som tidigare varit i församlingsgården är flyttad till EFS i Norrfjärden och till Rosviks kyrka.
Det är oklart om gården ska rustas och i så fall för hur mycket. Men den ska inte stå och förfalla.
– Inför vintern ska vi sätta på lite värme, se till att taket är någorlunda tätt och skotta av taket kontinuerligt så att det inte blir någon tyngd, säger Dennis Lundqvist.
Det är inte heller uteslutet att sälja fastigheten.
– Det är en öppen fråga hur vi ska göra med det här huset. Om vi ska ta tillbaka det och renovera det och ställa i ordning det som det har varit eller om vi ska sälja det, säger Dennis Lundqvist.
Kyrkoherden Dennis Lundqvist öppnar också för ett utökat samarbete med EFS.
– Vi har tankar på att vi skulle vilja fördjupa samarbetet och se vad det leder till. Det är intressant att det kan hända en sådan här sak som kan få oss att tänka över hur vi använder våra resurser. Hur vi använder medlemmarnas pengar på bästa sätt, säger han.
Redan innan vattenskadan hade ett arbete med titta över lokaler påbörjats, ett arbete som Svenska kyrkan uppmuntrar.
– Vi har tittat på om vi kan använda kyrkan mer. Det påbörjade arbetet blev lite mer akut på grund av vattenskadad, säger Karl-Henrik Fjellström.
Än så länge tycker han att lokalfrågan hanterats väl.
– Jag kan inte säga att någon blivit drabbad. Visst kan det ha funnit människor som velat nyttja församlingsgården men vi måste ställa de intäkter vi får för det mot de utgifter som kan bli vid en reparation.