Hon blir ny kulturchef i Norrbotten

Filmregissören Anette Winblad, 58 år, blir ny kulturchef inom Region Norrbotten. Fler mötesplatser, scener och kulturformer blir, menar hon, avgörande för industriboomen i norr – men också för folkhälsan. "Vi minskar på vårdköerna genom att satsa mer på kulturen", säger hon.

Hon tar över rodret som ny kulturchef inom Region Norrbotten. Filmregissören Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka, börjar uppdraget i sommar. "För att få tillväxt i Norrbotten på lång sikt, måste kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här", säger hon.

Hon tar över rodret som ny kulturchef inom Region Norrbotten. Filmregissören Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka, börjar uppdraget i sommar. "För att få tillväxt i Norrbotten på lång sikt, måste kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här", säger hon.

Foto: Mikael Renström

Norrbotten2023-02-24 15:30

Regionens förra kulturchef Peppe Bergström Hesselbom slutade efter bara ett år och nu har rekryteringen av hans ersättare avslutats.

Valet föll på Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka och tidigare verksam som regissör och producent för filmer ("Att göra en pudel", "Welcome to Gunnarsbyn") 

– Jag känner mig stolt och ödmjuk. Jag tänker framförallt på kulturen som en tillväxtfaktor, en viktig bit för att vi ska lyckas med den stora industrialiseringen, säger Winblad som tillträder tjänsten den 1 juni i år.

Hon syftar på de enorma behov av befolkningstillväxt som krävs för att länet ska klara den gröna omställningen.

– Det satsas miljarder på att utveckla industrin men för att få tillväxt på lång sikt, måste även kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här.   

Samtidigt lyfter hon kulturens betydelse för att skapa mötesplatser och nämner integrationsprojektet Mötesplats Gällivare som ett lyckat exempel.  

– Vi såg också under pandemin vad som händer när människor isoleras. Människors psykiska hälsa, inte minst barn och ungas, måste vara mer i fokus.

Även digitaliseringen får en allt viktigare roll, menar hon.  

– Man kan digitalisera författarträffar, medan kommuner som är stora till ytan, som Kiruna och Gällivare, kan möjliggöra att fler kan uppleva teaterföreställningar utan att behöva lämna sin by.

Winblad var också med i framtagandet av regionens nya kulturplan för åren 2023-26, lanserad som ett "workshop-kit", till en kostnad på cirka en miljon kronor

– Sättet vi kommunicerar på ändras hela tiden. På så vis förstår jag att man vill marknadsföra kulturplanen och göra den mer aptitlig. Men när det gäller kostnaden var jag inte involverad.

Hon vill åter betona värdet av att regionen satsa mer på kulturen, trots att länet plågas av en vårdkris. 

– Kulturen är oerhört viktig för hälsan. Vi kan minska vårdköerna genom att satsa mer på kulturen. 

Samtidigt bekymras Winblad över det politiska maktskiftet på riksplanet, med en ny regering i Rosenbad. 

– Jag känner mig uppriktigt orolig över att de har minskat den statliga kulturbudgeten med en miljard kronor. Vi vet inte vad det får för konsekvenser, bara att det får konsekvenser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!