IT-haveriet i journalsystemet som drabbat länets akutmottagningar och ambulanssjukvården ser ut att vara löst, efter de senaste dagarnas haveri.
– Vi är igång igen och arbetar enligt normala rutiner. Men vi fortsätter att utvärdera löpande, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef akutmottagningarna/IVAK.
Det var i mitten av förra veckan som leverantören av journalsystemet rullade ut en uppgradering, som gick fel.
– Efter många försök under helgen fick leverantören till det, genom att backa tillbaka till en tidigare version, säger Sara Nygren, verksamhetschef IT och medicinsk teknik.
Region Norrbotten är inte ensam med att använda det här journalsystemet, men trots det var det bara Norrbotten som drabbades av felet, eftersom man har en koppling mellan akuten och ambulansen som andra regioner saknar.
– Leverantören misstänker att det var det som orsakade felet, säger Sara Nygren.
Enligt henne är anledningen till att man gjorde en uppdatering av systemet var att den gamla versionen fungerade "lite skakigt", och nu när man varit tvungen att backa tillbaka till den versionen, kommer region att ställa hårdare krav om det ska genomföras någon ny uppdatering.
– Det här får inte hända, det måste vi säkerställa. Vi kommer jobba nära tillsammans med leverantören och måste ställa krav på leverantören att det verkligen har hittat problemet till det här felet. Vi kommer noggrant testa belastningen i systemet innan en eventuell ny uppdatering, säger hon.
Att regionen kommer att kräva leverantören på ett eventuellt skadestånd eller begära någon typ av ekonomiskt kompensation kan komma att bli aktuellt.
– Det får vi se över, men det är inte uteslutet, säger hon.
Som vi tidigare rapporterat har personalen på akuten varit tvungna att föra journal med papper och penna, under tiden som systemet legat nere. Journalanteckningarna måste nu föras in manuellt i det digitala journalsystemet, men detta är inget som oroar. Däremot ser ut att vara fortsatt hög arbetsbelastning på akuten.
– Att vi måste föra inte journalerna manuellt påverkar inte verksamheten så mycket. Men däremot har vi fortfarande en situation där det finns för få slutenvårdsplatser och det påverkar oss i större utsträckning, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef akutmottagningarna/IVAK.