Framgångsrikt projekt minskar antalet mårdhundar

Mårdhundar, som äter fåglar och grodor, minskar i norra Sverige tack vare riktad jakt.

JAGAS. Uppskattningsvis finns det färre än 100 mårdhundar kvar i norra Sverige tack vare riktad jakt på djuret. (Arkivbild)

JAGAS. Uppskattningsvis finns det färre än 100 mårdhundar kvar i norra Sverige tack vare riktad jakt på djuret. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

NORRBOTTEN2017-12-06 09:28

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om Mårdhundsprojektet, som syftar till att minska antalet mårdhundar i norra Sverige. Djurarten hör inte naturligt hemma i varken Sverige eller Finland utan har invandrat från Ryssland.

Tidigare släpptes 20 vita mårdhundar ut i länet. De är vaccinerade, steriliserade och försedda med sändare. Eftersom en mårdhund är expert på att söka upp en annan mårdhund och eftersom djuren har en mycket stark drift att söka sig en partner, anses metoden vara den bästa för att hitta vilda mårdhundar. En jägare kan sedan spåra och oskadliggöra den vilda mårdhunden. Den vita mårdhunden söker snabbt en ny partner.

– År 2017 är inte slut ännu, men allting pekar på att det finns färre mårdhundar i år. Krasst finns det bara mårdhundar i en rektangel från Haparanda-Kalix-Överkalix-Övertorneå, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet.

Uppskattningsvis finns det i dag mindre än 100 djur kvar i landet.

– Det stora problemet nu är inte reproduktionen på svensk mark, utan inkommande djur från Finland, säger Åhlén.

Mårdhundar

Mårdhunden är ett hunddjur med ursprung i Asien.

Den kan med sin storlek och gråa päls lätt förväxlas med en grävling.

Djuret äter gärna fågelägg, fågelungar och grodor.

Mårdhunden har vid stressade situationer ett intensivt morrande läte som inte känns igen från någon av våra inhemska arter.

Mårdhunden kan sprida sjukdomar som rabies och dvärgbandmask.

Källa: Jägareförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!