Jakten på mårdhundar startade först som ett EU-projekt som pågick i Sverige under tre år mellan 2010-2013. Projektet har efter det fortsatt på nationell nivå och finansierats av Naturvårdsverket och drivits av Jägareförbundet.
Mårdhundarna kommer ursprungligen från Ryssland, men har sedan dess lyckats sprida sig till Europa. I Finland har rovdjuret fått starkt fotfäste och lyckats traska sig vidare till de östra delarna av Norrbotten.
– Det är en invasiv art som inte ska finnas i Sverige. Den gör stor skada i framför allt våtmarker, där den tar fågelägg, fågelungar och grodor som i vissa fall är ganska sällsynta i våra våtmarker, säger Ulrika Jakobsson från Jägareförbundets mårdhundsprojekt.
Mårdhunden må se snäll och trevlig ut, men i själva verket kan den bära på smittsamma sjukdomar som rabies och dvärgbandmask, vilket skulle vara förödande för den biologiska mångfalden. Rovdjuret är också kapabelt att anpassa sig snabbt till nya miljöer och etablera en snabb populationsökning.
– Det är ett ständigt pågående jobb att försöka hålla stammarna nere, säger hon.
Tips från allmänheten, sändarförsedda och steriliserade mårdhundar, viltkameror och spårhundar som plockar upp färska spår är några av medlen Jägareförbundet använder sig av i jakten på mårdhunden.
En ensam mårdhund letar nämligen alltid efter en ny partner och genom att sätta en sändare på en steriliserad mårdhund kan de släppa loss den i skogen och via en dator följa dess jakt. När djuret stannat är det ett tecken på att den hittat en partner och då åker jägare dit för att fånga partnern.
Mårdhundsprojektet strävar hela tiden efter att effektivisera sin jakt på djuret och har också tagit in farmade mårdhundar från Finland.
– Vi har ett test som kollar om farmade tikar kan spåra upp hannar på samma sätt. Det är för tidigt att säga utfallet av detta än, men hittills har det funkat bra med dessa djur i naturen. Dessa honor är också steriliserade, säger hon.
Jägareförbundet har även tillgång till omkring 200 kameror som ska hjälpa till att bringa klarhet i djurets förekomst, men det är svårt att säga exakt hur många mårdhundar som finns i Sverige.
I Piteåområdet har det sedan 2008 tagits ett 15-tal mårdhundar av mårdhundsprojektet och i nuläget finns det även ett par sändarförsedda djur inom detta område.
Om du tror dig ha sett en mårdhund kan du ringa Jägareförbundets tipstelefon: 070-33 99 326.