Läkarnas larm om byggplanen: "Risk för de nyfödda"

En flytt av neonatalavdelningen kan innebära risk för nyfödda i akut behov av vård. Det befarar personal som vill se en förändring av regionledningens byggplaner för Sunderby sjukhus.

Regionledningens nya utvecklingsplan för Sunderby sjukhus har väckt oro hos personal vid förlossning och vård av nyfödda.

Regionledningens nya utvecklingsplan för Sunderby sjukhus har väckt oro hos personal vid förlossning och vård av nyfödda.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-09-12 06:00

En särskild satsning på barn- och kvinnosjukvård. Så lanserades utvecklingsplanen för Sunderby sjukhus vid torsdagens presskonferens. Men regionledningen måste tänka om, uppmanar nu anställda vid förlossningen, neonatal, narkos och gynekologi. 

– Vi ser med stor oro på de om- och nybyggnationsplaner som regionen har presenterat, säger ST-läkaren Pierre Sjöquist, som arbetar på barnkliniken vid Sunderby sjukhus.

Han är även förtroendevald inom Norrbottens läkarförening och skyddsombud på arbetsplatsen. När regionledningens förslag presenterade insåg han och hans kollegor att de synpunkter som de framfört under arbetet med sjukhusplanen inte alls hade tagits i beaktande. 

På fredagen fick han ut om- och tillbyggnadsplanen i sin helhet och kan efter samråd med såväl läkare som sjuksköterskor och barnmorskor verksamma på de berörda avdelningarna konstatera att förändringarna kommer att innebära en stor försämring, för personalen men inte minst för en oerhört känslig patientgrupp. 

– Man vill flytta neonatalavdelningen ett våningsplan under förlossningen. Vi vill inte hamna i en situation där vi måste åka hiss med svårt sjuka nyfödda som vi måste göra hjärt- och lungräddning på samtidigt. I dag har vi en fantastiskt fin situation med förlossningen, operationssalar för kejsarsnitt och neonatalavdelning i direkt anslutning till varandra, säger Pierre Sjöquist.

Det innebär att barn kan förlösas med akut kejsarsnitt inom fem till sju minuter efter att förlossningspersonalen har tryckt på larmknappen. 

Pierre Sjöquist påpekar att det närmast är unikt i Sverige att dessa verksamheter är samlade intill varandra och att det redan finns ett färdigt förslag från personalen hur denna närhet ska kunna bibehållas. 

– Vi har pratat med läkarna på gynekologen, som föreslår att neonatal får stanna på samma våningsplan som förlossningen, medan gynekologmottagningen istället flyttar ned. Det är en simpel rockad, man byter plats på två etiketter på ett papper bara. Första spadtaget är ju inte ens gjort, säger Pierre Sjöquist.

Enligt honom har informationen till den berörda personalen vart knapphändig. Han har svårt att förstå varför ledningen föreslår ett alternativ som försämrar och påpekar att de närmaste cheferna är helt överens med personalen. 

– En flytt innebär en ökad risk för de nyfödda små barnen, helt klart. Det är självklart att vi vill ha nya lokaler och bättre utrymmen, men här vill man bygga något som kommer att bli markant sämre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!