Sunderby sjukhus byggs om för 740 miljoner

Sunderby sjukhus ska få fler och modernare lokaler i en satsning på totalt 740 miljoner kronor. BB, förlossningen, onkologin och infektionsavdelningen är några av utrymmena som ska byggas om eller få en tillbyggnad.

Camilla Friberg (S), ser satsningen på sjukhusmiljön som en del i att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Camilla Friberg (S), ser satsningen på sjukhusmiljön som en del i att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-09-07 16:41

På torsdagen meddelade den politiska regionledningen att Sunderby sjukhus ska byggas om och få nya och "mer ändamålsenliga" ytor i enlighet med den utvecklingsplan som omarbetades 2022. Till en kostnad av 740 miljoner kronor fördelat på ett antal år ska norrbottningarna få en bättre vård och personalen en förbättrad arbetsmiljö, enligt vad som utlovas. 

Regionstyrelsen ska fatta beslut om planen vid kommande sammanträde den 13 september. Tillförordnade regiondirektören Ulf Bergman konstaterade att sjukhuset under sina 25 år har genomgott stora förändringar och att lokalerna nu behöver anpassas för de olika verksamheterna. 

Han påpekade att sjukhuset redan när det stod nybyggt anklagades för en viss trångboddhet. 

Anders Blomqvist, divisionschef för regionstöd, som ansvarar för fastigheterna, kallar sjukhuset för ett "komplext bygge". 

– Det vi har tittat på nu är vad som behöver göras och ännu inte har blivit åtgärdat, vilka nya behov som finns och vad det kan finnas för behov tio år framåt i tiden, sade han vid pressträffen som hölls i regionhuset. 

En del av byggplanerna som presenterades är en påbyggnad i två plan på den gamla psykiatribyggnaden, för att inrymma ett onkologisk centrum, anpassade lokaler för njurmedicin och dialys samt hjärtsjukvård. Andra delar är ombyggnad och även nybyggnad av läge E för att förbättra lokalerna för förlossningsvård, BB, specialistvård för nyfödda, neonatal, neurocentrum och laboratoriemedicin. 

Regionrådet Camilla Friberg (S) är särskilt nöjd med det hon ser som en satsning på barn- och kvinnosjukvård. 

– Vi ser ju att både förlossningen och gynekologin har stora utmaningar med sina lokaler. Det här skapar både en bättre arbetsmiljö och en bättre vård. 

Centerpartisten och regionrådet Birgitta Johansson Huuva lyfte fram hur förändringar av lokaler ska göras för att förbättra vården för unga som är i behov av insatser inom sluten psykiatrisk vård. Mammografin och bröstcancervården ska också få nya, bättre anpassade lokaler. 

Såväl Camilla Friberg som partikollegan och ordförande i regionstyrelsen, Anders Öberg, ser inga problem med att satsa hundratals miljoner på lokaler, trots att personalbristen på många håll inom sjukvården är akut. 

–Det här är en del i att göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Camilla Friberg. 

– Det är två olika frågor, som vi arbetar med parallellt. När det gäller vårdplatssituationen (hur vårdplatserna ska kunna bemannas, reds. anm.) så har vi fattat ett antal beslut om åtgärder. Vi har bland annat beslutat om höjd OB-ersättning och en lönerevision som är högre än märket", säger Anders Öberg. 

Oppositionsrådet och sjukvårdspartisten Kenneth Backgård ser i huvudsak positivt på ett genomförande av utvecklingsplanen och påpekar att utredningen sattes igång redan under hans tid som regionråd. 

– Sjukhuset måste förändras med tiden, det krävs modern teknik och lokaler för att skapa en attraktiv arbetsmiljö. Vi måste försöka hänga med i utvecklingen, inte minst ur ett nationellt perspektiv, säger han.

Det enda han är kritisk mot är en förändring som kan leda till en sammanslagning av barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin. 

– Det finns med i planen för framtiden, men det har intet fattats något beslut om det än. Om det blir så kommer jag att vara kritisk, det är en åtgärd som inte vore lämplig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!