Den pensionerade LTU-professorn har jobbat med energilagring i 40 år. På lördagen gästade han Kärnkraftsfritt Bottenvikens informationsmöte. Han förklarade bland annat hur ett kärnkraftverk i Pyhäjoki kan påverka vattentemperaturen i Bottenviken.
En 1000 megawatt kärnreaktor måste pumpa ut 2000 megawatt kyla, enligt professorn.
– Ska man kyla bort 2000 megawatt krävs 46 kubikmeter kylvatten per sekund. För att förstå hur mycket det är kan vi jämföra med Sveriges tio reaktorer som är lite mindre. De behöver runt 400 kubikmeter per sekund totalt.
– Summerar man ihop kylvattenutsläppen från alla dessa blir det 37 kubikkilometer vatten på ett år. Luleåälvens årsflöde är 10 kubikkilometer vatten, säger Bo Nordell.
Kärnkraftverken tar in vatten från havet, kyler reaktorerna och pumpar ut det tio grader varmare än man tog in det.
– Man har valt den siffran. Man kan välja 12 grader och pumpa lite mindre eller 5 grader och pumpa mer, säger Bo Nordell.
Sveriges kärnkraftverk höjer alltså temperaturen motsvarande nära fyra Luleälvar med tio grader varje år. Värme som är starkt bidragande till den globala uppvärmningen, menar Nordell.
– När vi pratar om global uppvärmning så är det nästan bara luften vi pratar om. Det är bara 6,6 procent av energin som finns i luft. Resten är ganska jämt fördelat i uppvärmningen av mark, vatten och smältning av isar, säger han.
Han påstår att koldioxid inte har särskilt stor påverkan på global uppvärmning.
– Global uppvärmning och fossila bränslen hör ihop, det håller jag med om. Men vid förbränningen av fossila bränslen bildas koldioxid och värme. Båda kommer att hamna i atmosfären. Min uppfattning är att det är värmen som värmer världen, medan koldioxiden har mycket liten betydelse. Konstigt nog är det här en ganska kontroversiell idé, säger Bo Nordell.
Han poängterar att man aldrig kan skapa energi – bara omvandla den. All energi som används blir så småningom värme.
– Det är bara känna på en lampa, en dator eller en bilmotor. Det är så det fungerar. Även förnybar energi blir till värme, men den finns redan här på jorden. Om du duschar i solvärmt vatten eller ej så är den solenergin här ändå. Den tillför ingen extra värme, du gör bara nytta av den så att säga, säger Bo Nordell.
Förbränning av fossila bränslen och kärnkraft ger nettovärme. Det frigör alltså värme som annars inte skulle ha varit här.
– Det här förklarar den globala uppvärmningen. Spillvärmen från de svenska kärnkraftverken motsvarar 140 terawattimmar. Med 100 terawattimmar kan man värma upp alla byggnader i hela Sverige i ett år. Alla småhus, industriella byggnader och alla kommersiella byggnader, säger Bo Nordell.
Han påstår att kommersiell energianvändning förklarar hälften av den globala uppvärmningen.
– Icke kommersiell och diverse värmekällor står för 23 procent. 26 procent värme jag inte kan förklara. Det kan bero på ökad koldioxidhalt eller andra naturliga temperaturvariationer. Men det ska sägas att jag har legat i underkant för att inte vara slarvig, säger Bo Nordell.