I april går Finland till val och den nya regeringen kommer att avgöra om Rosatom och Fennovoima får bygglov och därmed klartecken att starta reaktorbygget på Hanhikiviudden i Pyhäjoki kommun.
På lördagen var det åtta år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. Då passade nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken på att ha ett symboliskt informationsmöte i Luleå som start på en offensiv vår.
– Vi ska skicka ett sex sidor långt upprop till berörda ministrar och till alla riksdagsledamöter. Efter valet hoppas vi att vi tillsammans med kärnkraftmotståndare från hela Europa ska kunna träffa den nya näringsministern och representanter från finska strålskyddsmyndigheten, säger Lena Lagerstam.
Nätverket hade bjudit in föreläsare från Länsstyrelsen, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Bland annat pratade professor Bo Nordell från Lillpite om kärnkraftverkens påverkan på den globala uppvärmningen.
Lena Lagerstam inledde dagen med att berätta om nätverkets arbete och allmänt om kärnkraftsplanerna i Pyhäjoki.
Som det ser ut nu kan tillståndet blir klart 2021, bygget påbörjas 2024 och kärnkraftverket vara igång 2028.
– Men vi kommer inte att ge oss förrän vi har stoppat det här kärnkraftverket, säger Lena Lagerstam.
Hon menar att det finns en stark opinion i Sverige.
– 21 svenska kommuner har tagit beslut om att ta avstånd från kärnkraftverket. I de kommunerna bor det 500 000 människor. Vi hoppas att Haparanda och Luleå, två viktiga kommuner som inte tagit ställning mot kärnkraftverket än, ska ta ett liknande beslut, säger Lena Lagerstam.
Hon kommenterade även det faktum att man redan har börjat göra stora förberedelser för ett kraftverk som inte har fått tillstånd ännu.
– De är baracker som ser ut som koncentrationsläger. Det är en hemsk boendemiljö där arbetarna ska bo, säger Lena Lagerstam.