Från att ha varit utrotningshotad på 1980-talet har sälbeståndet nu istället successivt ökat från år till år. Hur många sälar det egentligen finns råder det delade meningar om – forskare uppskattar det till mellan 30 000 och 50 0000 sälar i Sverige, eller 100 000 sälar i Östersjön.
Kjell Persson, anställd vid fiskecampen och pappa till Tomas Persson, är övertygad om att de är betydligt fler:
– Sälstammen har exploderat, säger han och uppskattar det till 100 000 sälar och kutar bara i Bottenviken.
Klart är dock att den växande sälstammen orsakar allt mer problem för yrkesfiskare och fiskodlingar. Detta då de förstör fiskeredskapen och äter upp fisken, något som får kostsamma konsekvenser för näringen.
På Jävrebodarnas fiskecamp och bruksmuseum odlar ägaren Tomas Persson regnbågslax samt fiskar siklöja med nät.
– Vi har mycket problem med sälen. Att fiska löja med nät är nästan omöjligt nu då sälarna äter upp allting. Fiskodlingen tar också stryk, vi försöker att gardera oss med sälnät, men det är svårt, säger Tomas Persson som konstaterar att det är ”listiga djur” som ofta klurar ut hur de ska komma åt fisken efter ett tag.
– Egentligen är det gråsälen som är problemet. De är mycket tyngre än vikarna och pressar ihop fiskenäten från utsidan för att komma åt fisken, säger Kjell Persson som hittat mycket fisk med tarmarna hängande utanför.
– Det har blivit så mycket säl de senaste åren att de har börjat stressa ihjäl fisken också. Detta när de hela tiden är runt omkring och irriterar. Det var något vi såg i fjol, säger Tomas Persson.
Förra året gick fiskecampen miste om ungefär 8–10 ton fisk som istället blev sälmat.
Kjell Persson uppskattar att sälarna äter mellan 8–9 miljoner ton fisk per år i Sverige.
– Sälarna äter åtta gånger mer än vad yrkesfiskarna tar upp, säger Kjell Persson som menar att yrkesfiskarkvoten förra året för de svenska fiskarna för hela Östersjön – Bottenhavet och Bottenviken låg på 790 000 ton. Det gällde både i Sverige, Finland samt något som kallas EU-kvoten. Ett viss illegalt fiske är också inräknat.
– Det är inte konstigt att det blir tomma hav. Får sälen äta upp all fisk i havet blir det till sist ett globalt problem, säger Kjell Persson.
– Fiskerinäringen är snart borta här uppe, ja i hela Sverige, när det tar så lång tid för myndigheterna att förstå att det är för mycket säl. Det är en så liten fråga för myndigheterna, säger Tomas Persson.
I dag är skyddsjakt det som är tillåtet.
– Jakten borde släppas fri, men frågan är om det är för sent, säger Kjell Persson.
De upplever inte att de berörda myndigheterna – Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, lyssnar på dem.
– Det är ett problem som inte syns, säger Kjell Persson som visar PT runt på bryggorna på fiskecampen. Han konstaterar att besökarna sällan lägger märke till de sälar som simmar omkring intill fiskodlingen. På avstånd ser deras huvuden, som sticker upp ur vattnet, ut som svarta prickar.
I Bottenviken har beståndet av löja minskat de senaste åren. SLU förelår nu att man ska dra ner fisket med 80 procent.
– Men det dom inte förstår är att sälen äter upp allt. Vi får fiska mindre till förmån för sälen, säger Tomas Persson.
Kjell Persson drar paralleller till älgjakten:
– Det är som att vi inte skulle få jaga älg på tio år, då skulle älgstammen explodera och det skulle inte finnas en tall kvar.