I dag är skyddsjakt den enda tillåtna jakten på säl. Jakten får bara bedrivas inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen (läs mer i faktarutan).
– De svenska sälstammarna har haft en god tillväxt under ett flertal år och i dag är populationerna så stora att det får kostsamma konsekvenser för fiskenäringen. Vi bedömer att skyddsjakt kan förhindra skador genom att den får sälar att undvika fiskeområden och genom att den riktas mot sälar som specialiserat sig på att ta fångst från fiskeredskap, säger Nils Mårtenson, handläggare på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket fattar dels egna beslut om skyddsjakt, dels kan enskilda lämna in ansökan.
I år har Naturvårdsverket fattat beslut om skyddsjakt på cirka 1 250 sälar. Hittills har drygt 500 fällts – i Norrbotten handlar det om 100 vikare och 10 gråsälar.
– Jag tycker, efter att ha varit i kontakt med dem som bedriver fisket där uppe och är intresserade av jakten, att det ändå gjorts en kraftsamling i Norrbotten. Att man vill ta tag i och i alla fall genomföra skyddsjakten, säger Nils Mårtenson.
Naturvårdsverket föreslog licensjakt på säl redan 2013. Sedan dess har myndigheten tagit ännu kraftigare ställning för detta.
– Men i slutändan är det en regeringsfråga och det måste in en förändring i förordningen. Beskedet från näringsdepartementet är att det är under beredning, säger Nils Mårtenson som skulle vilja se licensjakt som ett verktyg att ta till:
– Med så pass stora sälstammar som det finns i dag, blir det en märklig situation när bara skyddsjakt är tillåten, säger Nils Mårtenson som menar att licensjakt skulle kunna vara ett sätt att få fler att hålla på med jakten och fler sälar skulle kunna fällas.
Torskforskare vid Stockholms Universitet gick i dagarna ut med att säljakten bör gå över från att skydda fisket till att även minska sälbestånden. Bara för att behålla beståndet av gråsäl på samma nivå som i dag skulle det behöva skjutas 2 500–3 000 sälar per år.
Hur ser du på det?
– Det är väldigt tidigt att spekulera i hur många sälar som ska omfattas av en eventuell licensjakt, det är inte ett första steg. Sedan ska det finnas personer som vill bedriva jakten, man kan inte bara säga att: ”Så och så många” ska fällas. Vi ska också samråda med Havs- och vattenmyndigheten.
Naturvårdsverket vill också ha skyddsjakt i Sveriges ekonomiska zon, längre ut till havs. Det föreslaget är ute på remiss hos Näringsdepartementet.