De tjänar pengar på vården

Utsugare som profiterar på skattemedel. Eller räddare i nöden. Oavsett vad man tycker om vårdbemanningsbolagen, spelar de en betydande roll för vården i Norrbotten. Piteå-Tidningen gjorde en djupdykning i landstingets konto för inhyrd vårdpersonal och hittade ett 90-tal olika leverantörer, varav de flesta saknar ramavtal med landstinget. Följ med i vår granskning av den privata vårdbemanningen.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

Foto:

PT GRANSKAR2016-01-09 08:00

Varje år går alltfler skattekronor från Norrbottens landsting till bemanningsbolag. Tvärtemot de politiska ambitionerna att minska kostnaderna för inhyrd personal. Samtidigt går det bra för vårdbemanningsbranschen, som nu lockar allt fler sjuksköterskor från landstingen.

Trots politikernas ord om att stoppa utvecklingen, fortsätter konto 4049 att blöda. Under januari till augusti i år betalade landstinget drygt 160 miljoner kronor för inhyrd vårdpersonal. För hela 2015 väntas kostnaden bli rekordhöga 248 miljoner kronor.

PT:s granskning visar att det under januari-augusti rör sig om ett 90-tal leverantörer, varav den enskilt största är Läkarjouren i Norrland AB (se biartikel).

Marie Öhrstedt är vd på Skandinavisk Hälsovård AB, som tillsammans med dotterbolagen Doc Care och Ofelia Vård debiterade landstinget totalt 12,4 miljoner kronor under fjolårets åtta första månader. Hon bekräftar att det är säljarens marknad:

– Behoven är större än tillgången på personal. Vi får mer förfrågningar om personal än vi kan hjälpa till med.

Räddare i bristsituation

Omsättningen för Skandinavisk Hälsovård, Doc Care och Ofelia Vård ökade år 2014 från 176 miljoner kronor till nästan 193 miljoner kronor och företagen planerar för fortsatt expansion, främst inom sjuksköterskebemanning. Bolagen ingår i den danska Falck-koncernen, med global verksamhet inom bland annat vägassistans, säkerhet, och räddningstjänst.

Vad säger du till dem som anser att ni profiterar på vården?

– Jag ser det inte riktigt så. Jag ser oss som en samarbetspartner till landstingen. Vi tillhandahåller läkare till vårdcentraler i hela landet, där det finns en bristsituation, säger Marie Öhrstedt, som uppger att ungefär 8 procent av Skandinavisk Hälsovårds verksamhet sker i Norrbotten.

Efterfrågan på sjuksköterskor

Vårdbemanningsbranschen har vuxit kraftigt under de senaste tio åren, visar siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen. Under april-juni år 2015 omsatte vårdbemanningsverksamheten i norra Sverige (Dalarna och norrut) nästan 90 miljoner kronor, vilket är mer än under hela 2005. Förbundsdirektör Henrik Bäckström ser en ökad efterfrågan från landstingen och ett ökande intresse från vårdpersonal att arbeta för bemanningsbolag.

– Landstingen har på många håll, för att inte säga överallt, troligt svårt att rekrytera, säger han och lyfter fram sjuksköterskebemanning som en kraftigt växande gren i hela landet.

Tio miljoner i aktieutdelning

Doc Connect Nordic AB är ett av de snabbväxande bolagen som levererar tjänster till Norrbottens landsting. Sedan företaget bildades 2011 har omsättningen ökat till nästan 154 miljoner kronor för år 2014. "Bemanningsföretagen fyller en ovärderlig funktion i dagens sjukvård och trenden på marknaden ser fortsatt positiv ut", skriver bolaget i sin senaste årsredovisning. Där aviseras fortsatt expansion och en storsatsning på sjuksköterskebemanning.

Läkarleasing Sverige AB siktar på att bli Europas största vårdbemanningsbolag. För fem år sedan låg omsättningen på knappt 112 miljoner kronor. Prognosen för 2015 är 625 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 30 miljoner. Aktieutdelningen till de två ägarna var 10, 6 miljoner kronor år 2014. PT har sökt Doc Connect Nordics och Läkarleasing Sveriges ägare.

LÄS OCKSÅ: "Högtryck för Läkarjouren"

NÄSTA AVSNITT: Sköterskorna flyr landstinget

Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.

De sålde mest

Läkarjouren i Norrland AB

Debiterat NLL jan-aug 2015: 43 mkr

Nettoomsättning: 233 mkr

Rörelseresultat: 15,1 mkr

Säte: Luleå

Ramavtal med NLL: Ja

Doc Connect Nordic AB

Debiterat NLL jan-aug 2015: 15,1 mkr

Nettoomsättning: 154 mkr

Rörelseresultat: 15 mkr

Säte: Stockholm

Ramavtal med NLL: Nej

Skandinavisk Hälsovård AB

Debiterat NLL jan-aug 2015: 9,2 mkr

Nettoomsättning: 141 mkr

Rörelseresultat: 1,7 mkr

Säte: Borlänge

Ramavtal med NLL: Ja

Läkarleasing Sverige AB

Debiterat NLL jan-aug 2015: 8,2 mkr

Nettoomsättning: 478 mkr

Rörelseresultat: 21,6 mkr

Säte: Stockholm

Ramavtal med NLL: Ja

Källa: NLL, företagens senaste årsredovisningar, allabolag.se

Inhyrd vårdpersonal hälso- och jourcentraler jan-aug 2015

Arvidsjaurs hälsocentral: 7,7 mkr

Arjeplogs hälsocentral: 3,1 mkr

Älvsbyns hälsocentral: 2,3 mkr

Öjebyns hälsocentral: 2,3 mkr

Furunäsets hälsocentral: 1,6 mkr

Norrfjärdens hälsocentral: 1,5 mkr

Piteå hälsocentral: 872 000 kronor

Jourcentralen Piteå: 773 000 kronor

Hälso- och jourcentraler i Norrbotten totalt: 64,3 mkr

Fotnot: Om din hälsocentral inte finns med så har den inga kostnader för perioden bokförda på kontot för inhyrd personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om