Avsnitt 8b: Sanningen om brödernas affärsverksamhet

Denna text har klandrats av Pressens Opinionsnämnd. Läs mer här.
-
Roger förlorade sitt liv. Sune förlorade en bror. Även deras heder har delvis gått förlorad. Här är den sanna berättelsen.

Sune Lindberg (till vänster) och Roger vilar ut på soffan i köket hemma i Kalamark.

Sune Lindberg (till vänster) och Roger vilar ut på soffan i köket hemma i Kalamark.

Foto: Privat

BROTTSPLATS KALAMARK2018-10-25 04:59

Det nämndes så ofta under polisförhören och i domstolarna att uppgifterna etablerades till halvsanningar, det att bröderna Lindberg gärna gjorde affärer med luftfakturor.

Bertil, brandsläckarförsäljaren, tog varje tillfälle att antyda om ljusskygga uppgörelser och saltade kvitton. Allt ska ha utförts med brödernas goda minne, i ett för dem dunkelt syfte att tillskansa sig ohederliga momsavdrag kopplat till jordbruksfastigheten.

Utspelen fick stå oemotsagda. Ingen rök utan eld-föreställningar planterades och grodde. Allt bidrog till att solka brödernas moral.

Även Kaj Linna har bidragit till att sprida uppgifter om brödernas böjelser för momsskattefiffel. I en artikeln här nedan publicerar PT ett utdrag som visar hur Linna framställer Kalamarksbröderna i sin nyligen utgivna bok.

Förra veckan var Kaj Linna gäst i TV4, samt även i Go´kväll i SVT för att marknadsföra boken. I SVT frågade programledaren Linda Olofsson bland annat om Linna och hans bekant (Bertil) hade lurat bröderna i samband med den omtalade kassaskåpsaffären?

– Nej, jag känner inte att jag har lurat dem. Jag förstår inte varför de inte sade nej, om de inte var intresserade till köpet av kassaskåpet och till förslaget om att blåsa staten på momspengar, som ju var en möjlighet som vi erbjöd dem att ta till sig. Jag förstår inte varför de inte sade nej, jag skulle ha sagt nej, svarade Kaj Linna.

Så, vilken bild är då egentligen sann? Fifflade Roger och Sune med momsavdrag, gjorde de svarta affärer och fuskade med kvitton?

PT har ägnat frågorna minutiös granskning. Vi har gått igenom brödernas kassaböcker över ett helt decennium, granskat vartenda bokfört kvitto och synat alla dokumenterade momsavdrag med kritiska ögon.

Vi har nagelfarit all upptänklig redovisning från dagen för våldsattacken den 14 april 2004, och tio år bakåt i tiden. Vi har sökt efter tvivelaktiga kvitton, oförklarlig moms och märkliga specifikationer.

Fram skymtar en helt annan bild än den Kaj Linna och Bertil berättar.

Det är ställt utom allt tvivel att bröderna Lindberg förde kassabok med stor noggrannhet. Det användes stora kassaböcker i A3-format. Alla affärer noterades med bläckpenna, och via karbonpapper skapades en kopia, med samma sidnummer, som bröderna skickade in till en auktoriserad revisionsfirma som anlitades under alla år för deklarationshjälp.

PT har jämfört orginalen i kassaböckerna med inskickade kopior. Allt överensstämmer till hundra procent.

Det var Roger som höll i pennan när inköpen av kattmat, skottkärra för dynga eller Pullfor–Fenix–hönsfoder bokfördes med omisskännelig skrivstil. Även prylar ner till mycket små belopp dokumenterades, rödfärgpensel 57:90, talgbollar 33:60, kvast med skaft 56 kronor.

Sida upp och sida ner fylls av produkter som återkommer med jämna mellanrum, år från år. Katarina kattfoder inhandlas i sjukiloskollin, Lux dammpåsar–filter, kedjeolja till motorsågen, universalfett. Allt varvas med gödselskrapor, kornkross och inköp av äggkartonger.

Bröderna har inte dragit av moms på ett enda av dessa uppräknade inköp.

I de fall där momsavdrag förekommer handlar det näst intill genomgående av ytterst blygsamma summor, och alltid noga verifierat med bifogade kvitton.

Nämnas kan kilrem till klyv, svetstråd, dieselolja för traktorn, jordbrukskalender, spännband, röjsåg och fjäder till hövändare. Där har momsavdrag gjorts.

Motpolen till momsfiffel, det torde vara en mångårig redovisning av alla färska hönsägg som såldes på gården till regelbundet återkommande privata kunder från främst närområdet. Här talar vi om alla sålda ägg, under all tid som höns funnits på gården i Kalamark.

Bröderna har fört noggranna säljlistor. För varje dag som ägg sålts har totala dagsförtjänsten noterats. Det handlar om 30 kronor ena dagen, 50 kronor nästa, 75, 50, 100 någon gång, 40 och så vidare.

Varje dagsförtjänst har präntats på papper, innan den totala behållningen för äggförsäljningen löpande räknats ut i en sidokolumn.

Det finns hur många pappersark som helst där sålda ägg dokumenterats, och arkiverats i årsvisa kuvert. Redovisningen har följt med all annan kassarapportering till den auktoriserade revisionsbyrån för att slutligen landa i brödernas deklarationshandlingar. 1994 och 1999 har bröderna dragit av moms på redovisade intäkter. Resterande år är alla intäkter redovisade utan momsavdrag.

De gånger björkved sålts mot betalning har summorna redovisats i kassaboken med momsavdrag. Samma gäller utförda skogsavverkningar.

Faktum är att de enda verifikat som sticker ut i brödernas kassaböcker bland alla hundratals redovisade affärer  – det är enbart kvittona från Bertil och Kaj Linna.

I sin bok beskriver Kaj Linna ett momsfifflande och kvittotrixande med bröderna som varit både utbrett och mångårigt. Det är inte sant.

Det finns totalt bara fyra kvitton bokförda i brödernas kassaböcker som härrör till Kaj Linna och Bertil, och där moms har dragits av. Fyra verifikat, inte mera än så. Kaj Linnas avsnitt om detta i boken stämmer inte.

Det första bokförda kvittot härrör till Bertils försäljning av två brandsläckare. Kvittot är daterat oktober 1997, totalsumman är på 3 750 kronor och moms 750 kronor.

Kvitto nummer två bär också Bertils signatur. Även denna affär rör en försåld brandsläckare, i maj 1999, för 4 150 kronor och 830 kronor i moms.

Sedan kommer kvittot som bröderna erbjöds i samband med kassaskåpsaffären, som avhandlades i avsnitt 7 av "Brottsplats Kalamark".

Man var ju överens om ett köp, för 15 000 kronor, som parterna hade skakat hand på, men som prisjusterades, efter att det 440 kilo tunga kassaskåpet hade ställts på plats inne i salen, då Kaj Linna presenterade sin egen lösning:

Kvittot för Hadak–kassaskåpet är skrivet på 43 750 kronor varav 8 750 kronor anges som moms, som har dragits av. Affären finns bokförd mellan kattmat sju kilo för 107:20 och två klotlampor 40 W för 12:80.

Utöver dessa tre kvitton från konstellationen Kaj Linna/Bertil finns ett sista fjärde verifikat från maj 2001 som föder bryderier.

Det handlar om Bertils reparation av Hadak-kassaskåpet. Han har bytt fyra stycken bleck på det begagnade skåpet. På kvittot står det 10 000 kronor, varav 2 000 kronor utgör moms. Reparationen är inskriven i brödernas kassabok.

Utöver dessa fyra verifikat finns det ingenting mer bokfört som kan härledas till affärer med Kaj Linna och/eller Bertil. Inga verifikat. Inga momsavdrag.

Lite märkligt kan det tyckas att bröderna bevisligen gjort fyra stora överföringar till Bertil och hans kompis "juristen" Nils, utan att ens ha dokumenterat summorna i sina kassaböcker.

* 25 000 kronor förde de över till Bertil den 6 december 2002.

* 27 000 kronor överfördes den 22 juli 2003.

* 60 000 kronor landade på Bertils SEB-konto den 26 januari 2004.

* 80 000 kronor hämtade Nils vid ett personligt hembesök den 6 februari 2004.

Inget av dessa fyra transaktioner har bokförts. Det framgår ingenstans varför totalt 192 000 kronor har överförts. Under rättegångarna ställs aldrig frågan.

Och eftersom överföringarna aldrig noterats i kassaböckerna har bröderna heller inte dragit fördel av något momsavdrag.

En initierad källa som vill vara anonym tolkar upplägget som att bröderna pådyvlats falska kvitton, främst gällande Hadak-kassaskåpet och servicen, med uppmaning om att nyttja alla inskrivna momsavdrag fullt ut. Sedan har försäljarna återkommit med mer eller mindre hotfulla utspel om skattefusk, lagbrott, kronofogden och inkasso. Bröderna har känt sig illa till mods och betalat för att slippa obehaget.

Bröderna Lindberg har alltid varit noga med att göra rätt för sig.

I hovrättsdomen finns det inskrivet att polisen letat efter förekomsten av eventuella luftfakturor, eftersom detta hade nämnts av de inblandade i utredningen. Polisen har inte funnit någonting som talat för förekomsten av luftfakturor, står det i domen.

Brödernas revisor, tillika handläggare av deras deklarationer, meddelar i samma dom att "bröderna skött bokföringen minutiöst och redovisat även mycket små belopp."

Det finns med andra ord två väsensskilda versioner som beskriver Roger och Sune Lindbergs etik och affärsmoral.

.

NÄSTA AVSNITT: Utpekandet som polisen inte tog på allvar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!