Avsnitt 7: Kaj Linna om affären med bröderna

Denna text har klandrats av Pressens Opinionsnämnd. Läs mer här.
-----
"En berättelse om att ha sanningen som drivkraft", står det på omslaget till Kaj Linnas nyutgivna bok. Det finns passager i boken som balanserar hårfint på den utfästelsen.

Uppståndelsen var stor när Kaj Linna släpptes fri i maj 2017 efter 13 år i fängelse. Nu har Linna kommit ut med en ny bok, där han bland annat berättar om kassaskåpsförsäljningen i Kalamark. (Arkivbild)

Uppståndelsen var stor när Kaj Linna släpptes fri i maj 2017 efter 13 år i fängelse. Nu har Linna kommit ut med en ny bok, där han bland annat berättar om kassaskåpsförsäljningen i Kalamark. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

BROTTSPLATS KALAMARK2018-10-24 05:00

Bokens titel "Besökaren" anspelar på Kaj Linnas egen syn på sina 13 år som frihetsberövad. Han var ju bara inne på ett kort besök, förklarade han för sina medfångar, tills allt skulle ordna upp sig.

Från dag ett klassificerade han livstidsdomen för mordet på Roger Lindberg och den grova misshandeln av dennes bror Sune som ett justitiemord. Linna har alltjämt vidhållit sin oskuld. Men det kostade 13 år i fängelse innan han i en resningsprocess förklarades oskyldig med frigivning som följd.

Därefter har Linna tilldömts 18 miljoner kronor i ett rekordstort skadestånd och nyligen har han kommit ut med "Besökaren", skriven tillsammans med Theodor Lundgren som medförfattare.

På 206 boksidor utvecklar Kaj Linna tiden före, under och efter den 14 april 2004, dagen för dådet i Kalamark.

I kapitel två ger han närmare insikter i hur kontakten med bröderna initierades redan 1999, fem år före våldsbrottet.

"Bertil, (kompis på den tiden, PT:s anm.) berättade att han hade varit hemma hos två bröder som var väldigt lätta att sälja till. Han hade sålt brandsläckare och en massa annat till dem och menade att jag säkert skulle kunna sälja ett kassaskåp till dem."

Informationen intresserade. Bertil och Kaj Linna gjorde ett besök hemma hos bröderna som snabbt kategoriserades som "ovanligt lätta kunder".

"Antagligen hade Bertil förarbetat dem och sagt att han skulle ordna ett riktigt bra kassaskåp till dem. Visserligen hade de redan ett skåp, men efter att jag förklarat skillnaden mellan brandsäkra dokumentskåp och värdeskyddande kassaskåp kom vi överens om att de skulle köpa ett begagnat kassaskåp av mig", skriver Linna i boken.

Detta stämmer mycket väl. Bröderna ägde redan ett kassaskåp av märket Jöli. Detta hade de köpt helt nytt elva månader tidigare, av en säljare på Nolia-mässan i Piteå för totalt 19 356 kronor inklusive en bordsräknare.

Angående Hadak-kassaskåpet antecknade bröderna i sin kassabok: "Brandsäkert i cirka 2 timmar".

I uppgörelsen med Kaj Linna kom man överens om ett pris på 15 000 kronor.

"Kassaskåpet de skulle köpa fanns hos en ICA-handlare i Luleå som ville ha fyratusen för det. En bra affär med andra ord, det var så man gjorde", skriver Linna.

På väg för att hämta skåpet började Linna att gräma sig. "Vad fan sa jag femtontusen för", skriver han när han inser att det kanske varit möjligt att hissa summan till 20 000 eller 25 000. "Så lätta var bröderna att sälja till."

Då började planer att smidas för hur man skulle höja priset, trots att man redan hade tagit i hand på 15 000. Allt detta berättar Kaj Linna om på sidan 22 i boken. Det blev lite som en utmaning. Och till slut kom Linna på en möjlig lösning, förklarar han.

Så här står det ordagrant nedskrivet: "Det finns ett sätt och det kan du göra för du har ett företag", sa jag till Bertil. Jag själv hade ingen F-skattesedel då."

Men det hade inte heller Bertil, varken något registrerat företag eller F-skattesedel. Det företag som senare skrivs in på kvittot, Destinator Brand AB, det var rent påhittat. Bolagsverket och Skatteverket har sökt bolaget i sina register utan att få napp.

Det kassaskåp som skulle levereras till Kalamark vägde 440 kilo. Det var så pass tungt att Kaj Linna och Bertil tvingades ta av dörren för att göra det lättare då det bars in i huset, och ställdes på plats intill Jöli-kassaskåpet som bröderna redan ägde. Bara en nyckel följde med i köpet av Hadak-skåpet.

Det var i det läget, med skåpet inburet på plats, som en prisjustering fördes på tal. Säljarna förklarade att uppgjort pris visserligen gällde, alltså 15 000 kronor, men att man då riskerade att gå i förlust på affären. Ett alternativ presenterades. "Det gick bröderna konstigt nog med på utan att de egentligen tjänade något extra, men de var angelägna om att avsluta affären på ett bra sätt", skriver Kaj Linna i boken.

Så här förklarar han upplägget: "Vi fick tjugofemtusen och de fick ett kvitto på femtiotusen som de några månader senare fick tillbaka momsen på av Skatteverket."

I förhöret, under resningsprocessen vid hovrätten i Umeå, säger Kaj Linna först att de fick 25 000 kronor kontant för kassaskåpet (källa, inspelning 1, 3:55 min), sedan ändrar han uppgiften till 20 000 kronor (källa, inspelning 3, 13:45 min).

Att säljarna skrev 50 000 kronor på kvittot stämmer inte. På kvittot står det 35 000 kronor plus moms på 8 750, således 43 750 kronor totalt.

"Kvittot skulle bli startskottet på någonting som till slut ledde fram till den ena broderns död. Men då, 1999, var alla glada och nöjda", skriver Kaj Linna.

Han berättar vidare att han och Bertil, på väg från Kalamark, märkte att man hade glömt några brickor i bilen som hörde till kassaskåpets gångjärn. Brickorna hade blivit kvarglömda när man tagit av dörren i samband med att skåpet skulle lyftas in i huset. "Det där tar jag hand om", sa Bertil. "Jag åker dit med dem sedan."

Men det märkliga är att den bristen, avsaknaden av två brickor, står noterat redan på det kvitto som Kaj Linna och Bertil hade lämnat kvar i huset innan de vinkade adjö och lämnade gården.

På kvittot noteras det att "2 brickor till dörr" skulle levereras före ett datum som låg en vecka fram från slutleveransen, som gjordes den 11 augusti 1999.

Och för att sätta fast brickor på gångjärnen till ett kassaskåp krävs naturligtvis att dörren måste öppnas, med potentiell full möjlig exponering av eventuellt innehåll i skåpet.

Kaj Linna avrundar den fullbordade affärsuppgörelsen med: "Det var allt. Den lilla byn Kalamark försvann efter det ur mitt liv och jag hade ingen anledning att tänka på bröderna efter det. En avslutad affär bland hundratals andra."

Resten av boken är en uttömmande berättelse om 13 tuffa år som oskyldigt dömd på Sveriges hårdaste anstalter.

Linna har speglat det mesta från en rebellisk tonårstid med småbrott fram till lyckan att överbrygga åren på kåken, finna kärleken i mörkret och komma ut som en fri man.

En sak är dock bortglömd i den i övrigt detaljrika berättelsen, den att Linna mot sitt nekande dömdes skyldig för en nattlig kassaskåpsstöt mot Konsum Arjeplog år 2000, iscensatt tillsammans med Nils, som senare med sitt vittnesmål bidrog till Kaj Linnas livstidsdom.

.

NÄSTA AVSNITT: Bröderna nedsvärtade som fifflare – PT avslöjar sanningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!