Avsnitt 13: Kaj Linna: Nils är inblandad i mordet

Kaj Linna anser att Nils bör åtalas för delaktighet i mordet på Roger Lindberg. ”Han är bevisligen inblandad”. Linna förnekar samtidigt all kännedom om en uppgift på kassaskåpskvittot till bröderna.

Kaj Linna och Bertil plockade bort dörren till kassaskåpet när den tunga pjäsen skulle bäras in i huset. När sedan dörren sattes på plats glömde försäljarna att sätta tillbaka två små tillhörande brickor på gångjärnen.

Kaj Linna och Bertil plockade bort dörren till kassaskåpet när den tunga pjäsen skulle bäras in i huset. När sedan dörren sattes på plats glömde försäljarna att sätta tillbaka två små tillhörande brickor på gångjärnen.

Foto: Jan Westerberg

BROTTSPLATS KALAMARK2018-11-08 05:00

Tolv avsnitt av PT:s serie Brottsplats Kalamark har passerat. Den tidigare livstidsdömde och numera friade Kaj Linna har följt serien och funnit vad han anser vara brister i rapporteringen.

En felaktig slutsats, enligt Linna, rör uppgiften på kassaskåpskvittot om två saknade brickor till dörren. De brickor som skulle ha levererats senast en vecka efter köpet, enligt utfästelser på kvittot.

Detta är en uppgift som Kaj Linna inte vill kännas vid, och som han önskat få korrigerad.

Vi tar det från början. När Kaj Linna och Bertil levererade Hadak-kassaskåpet på bilsläp hem till bröderna Lindberg på onsdagkvällen den 11 augusti 1999 plockade man tillfälligt bort dörren för att orka bära in det 440 kilo tunga kassaskåpet i huset.

Väl inne i salen, direkt till vänster om farstun, sattes kassaskåpsdörren åter på plats. Men av någon anledning blev två tillhörande små brickor aldrig placerade på gångjärnen till kassaskåpsdörren.

Denna brist upptäckte Kaj Linna och Bertil först sedan man hade lämnat Kalamark och var en bit på väg.

– Vi var någonstans vid Hortlax när jag upptäckte att brickorna låg kvar i facket mellan bilsätena, säger Kaj Linna, som berättat om missen med brickorna i sin nyutgivna bok.

I avsnitt 7 och 8 av Brottsplats Kalamark noterade PT att denna försummelse fanns inskriven redan på kvittot som försäljarna hade lämnat kvar hemma hos bröderna, innan de begav sig från Kalamark.

Detta påpekande har fått Kaj Linna att tala om insinuant information och kräva ett tillrättaläggande.

LÄS OCKSÅ: "Avsnitt 7: Kaj Linna om affären med bröderna"

LÄS OCKSÅ: "Avsnitt 8: Linna skildrar bröderna som skattefifflare"

Kaj Linna hävdar att denna uppgift, att två brickor saknades, inte fanns inskrivet på kvittot när försäljarna åkte från gården.

– Jag är hundra procent säker. Detta är någonting som Bertil måste ha skrivit in i efterhand vid något återbesök, utan min kännedom. Jag har aldrig sett den här uppgiften förut, säger Linna.

– Av artiklarna kan man få intrycket av att brickorna var en del i en plan, för att kunna återkomma senare och kika in i kassaskåpet. Det är så PT lagt upp texten. Men det stämmer inte. Det är en felaktig slutsats, säger Linna, och menar att uppgiften borde ha kontrollerats innan den gick i tryck.

– Vi hade helt enkelt glömt att sätta fast brickorna till dörren. Bertil tog på sig uppdraget att leverera dem. Då eller vid senare tillfälle har han skrivit in uppgiften på kvittot, säger Kaj Linna.

När detta ska ha skett är oklart. Klart är i alla fall att Bertil var tillbaka drygt 1,5 år efter försäljningen, den 10 maj 2001, då han enligt ett nytt kvitto reparerade Hadak-kassaskåpet för en angiven summa på 10 000 kronor.

– Möjligen är det då som han har gjort noteringen på det gamla kvittot. På det nya kvittot för renoveringen har han skrivit ’fyra stycken bleck, reservdelar’, men det måste vara de här brickorna som åsyftas. Där har du liksom sanningen. Det finns inga bleck på det här skåpet, säger Kaj Linna.

– Att han sedan tagit 10 000 kronor för detta kan ju inte betraktas som någonting annat än ett fulländat bedrägeri, säger Linna.

– Sedan fanns det dessutom bara en nyckel till kassaskåpet.

Kaj Linna är också irriterad över PT:s uppgift att han i boken ”glömt” att nämna kassaskåpskuppen mot Konsum Arjeplog år 2000. Ett brott som han och Nils dömdes skyldiga till, och där värden för närmare 100 000 kronor försvann.

– Jag anar en raljant underton, men jag har noterat i mitt förord att allting inte finns med i boken, däremot är det inte glömt, säger Kaj Linna.

I förordet står det: ”Allt har självklart inte kommit med. En del namn är ändrade och några personliga händelser har jag valt att helt utelämna.”

I sin bok har Kaj Linna även skrivit att ”bröderna tyckte det var jättespännande och kul att få tjäna lite extra pengar”, underförstått på falska kvitton som Bertil sålde till dem – och att detta pågick ”i åratal”.

– Min uppfattning var att bröderna var väldigt upplivade och glada över kassaskåpsaffären, och tyckte att det verkade lite spännande. Det var mitt intryck. Att dom sedan inte har fortsatt med de här momsavdragen, det tar jag inte åt mig av, för det är den bilden som har getts mig i alla år. Och jag har inte haft någon möjlighet att nagelfara deras räkenskaper.

– Däremot kan jag konstatera att dom har dragit av momsen för kassaskåpet dom köpte av mig och Bertil, och jag har inte gjort några andra affärer med dem. Men det är alldeles uppenbart att bröderna varit betydligt mera ärliga och haft en betydligt större skattemoral än vad jag har fått intycket av. Jag ifrågasätter inte det, men jag kan inte klandras för att jag inte har känt till det.

– När man ser att de till och med redovisat vartenda sålt ägg, då förstår man att det är på det viset. Jag har inget problem med det. Men jag kan inte förstå varför de då gjorde affärer med Bertil överhvudtaget.

– På något sätt har Bertil fått pengar av dem. Det handlar om åtminstone 200 000 kronor, och om det inte var momsaffärer var det någonting annat. Vad det skulle ha varit har jag ingen aning om. Jag har svårt att förstå varför de lämnade ifrån sig så mycket pengar. De har nog varit rädda för Bertil, säger Kaj Linna.

PT:s granskning har visat att bröderna endast köpte tre brandsläckare av Bertil, samt det ovan nämnda kassaskåpet. Det var allt. Och parallellt med mordutredningen 2004–2005 pågick även en bedrägeriutredning mot i första hand Bertil, och efter domarna i både tingsrätten och hovrätten även mot Nils.

– Både jag och min försvarare hölls helt oinformerade om dessa misstänkta bedrägerier. Jag satt ju häktad och isolerad från all information på den punkten. Varken polisen eller åklagaren berättade någonting och det var absolut en väl medveten handling, säger Kaj Linna.

Bedrägeriutredningen mot Bertil nämndes bara i förbigående under pågående rättsförhandlingar.

När Sune hittades misshandlad och bunden i huset pekade han direkt ut Bertil som förövaren. Han kände igen rösten bakom rånarmasken, och vidhöll den uppgiften de första månaderna.

Trots det omedelbara utpekandet dröjde det två dygn innan Bertil greps. Därför fick Bertil och Nils under fredagsdygnet, när brottet upptäcktes, möjlighet att telefonera obehindrat. Denna fredag registrerades totalt 27 telefonsamtal dem emellan, och en sammanlagd samtalstid på tre timmar och 52 minuter.

– Dom pratade naturligtvis ihop sig hur dom skulle hantera det här, menar Kaj Linna, som säger sig ha en klar bild över orsaken till polisens dröjsmål med att gripa Bertil.

– Bertils far var nära kompis med flera kriminalare inom Luleåpolisen. Det spelade garanterat in. Pappan kom och gick som han ville på stationen. Poliserna hade stora bryderier över hur man skulle hantera att hans son var misstänkt. Man tyckte det var obehagligt, säger Kaj Linna.

– Därför dröjde gripandet. Och därför släpptes också Bertil fri när han satt anhållen. Hans pappa vittnade ju om tre telefonsamtal under mordkvällen, som i efterhand visat sig bara vara ett enda, först vid 22.20-tiden. Detta var en av flera uppgifter som blev dolda, tillrättalagda och konstruerade i utredningen. Här skrev man in ett alibi som serverades domstolarna som så uppenbart inte överensstämde med verkligheten, säger Kaj Linna.

Nils detaljerade berättelse från de första förhören om att någon av bröderna skulle överfallas i ladugården uppifrån ett hål, bindas och tejpas – det visade sig senare vara identiskt med vad som hände. Nils hävdade att Linna hade presenterat sina rånarplaner utifrån detta scenario. Men Linna är numera rannsakad och friskriven från misstankar.

– Nils uppgifter visar att han varit ordentligt inblandad i mordet. Bara en djupt inblandad person kan sitta inne med sådan detaljinformation, säger Kaj Linna.

– Han skulle lätt kunna bli fälld för medhjälp eller som delaktig till det här mordet, även om han inte är huvudmannen. Det är narkotikaaffären han gör inne i Piteå dagen före mordet som är helt avgörande för vad som hände dagen därpå, säger Linna.

– Mord preskriberas inte och här finns det spår att utreda om viljan finns. Nils är delaktig även om han inte hållit i mordvapnet. Nils har kommit med uppgifter som bara en som är insatt i brottet kan känna till, säger Kaj Linna.

PT har sökt vice chefsåklagare Mikael Lundquist.

.

Fler avsnitt i Brottsplats Kalamark nästa vecka

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!