Förskolan behöver ersättas

Förskolebyggnaden i Bergsviken uppges vara utdömd, men när det kan bli en ny förskola är oklart. I dagsläget bedrivs verksamhet i tre olika byggnader.
– Önskescenariot är att på skolområdet samla förskolan på en plats och skolan på en, säger Jenny Bergman, lokalstrateg.

Bergsvikens förskola uppges ha ett stort underhållsbehov. Den röda byggnaden uppges vara utdömd och ska ersättas, men det finns i dagsläget inget färdigt förslag.  (Arkivbild)

Bergsvikens förskola uppges ha ett stort underhållsbehov. Den röda byggnaden uppges vara utdömd och ska ersättas, men det finns i dagsläget inget färdigt förslag. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Bergsviken2024-11-26 03:00

Förskolan i Bergsviken har haft återkommande problem med inomhusmiljön och vattenskador. När barn- och utbildningsnämnden tog beslut om den strategiska planen för 2025–2027 i april i år fanns en ny förskola i Bergsviken med på listan. Då räknade man på en total kostnad på drygt 33 miljoner kronor för att bygga en ny förskola med fyra avdelningar – men i dagsläget finns inget konkret förslag.

– Vi prioriterade upp förskolan i Bergsviken för vi såg att arbetsmiljön var så pass illa att vi behövde agera, säger Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kommunfullmäktige beviljade i stället 1 miljon kronor till en förstudie för att göra ett helhetsgrepp på området. Ett förslag ska tas fram, men det är ännu inte klart vad det kommer innehålla. Planen är fortfarande att det ska bli någon form av nybyggnad.

– Den delen av förskolan som är i den röda byggnaden är utdömd, den kommer inte att vara kvar. Det kan jag inte se framför mig, säger Anton Li Nilsson.

undefined
"Det framkom tydligt att man behöver göra en helhetslösning. Vi har skolan, förskolan och så har vi den röda byggnaden där vi har de mest akuta behoven", säger Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

I april ska bun göra en ny prioritering och i juni beslutar kommunfullmäktige vilka investeringar som ska beviljas inför 2026.

Ett första steg är att ta detta helhetsgrepp.

– Vi visste att vi behövde ersätta den röda byggnaden, sen hanterar fastighets ett antal skador i lokalerna och vi höll på att släcka bränder på olika ställen. Vi tjänstemän, barn- och utbildningsnämnden och fastighets- och servicenämnden såg att det passade bättre med ett helhetsgrepp för att få en bättre lösning totalt sett, säger Jenny Bergman, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

undefined
Förskoleverksamheten är i dagsläget fördelad i den röda byggnaden, i skolan och i en modul. "Önskescenariot är att samla förskolan på en plats och skolan på en plats, men inom samma område och det är det som det här helhetsgreppet ska resultera i", säger Jenny Bergman lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Vad ingår i helhetsgreppet?

– Övergripande kan jag säga att det ska vara förskolelokaler för det antal barn som området dimensioneras för. Vi kommer även att grunda på det som framkommer i den fördjupade översiktsplanen för Bergsviken som håller på att tas fram just nu och även skollokaler med samma bas, säger hon.

En annan del är flytta ut trafik i ytterkanten och se över utemiljöerna.

Enligt Jenny Bergman är det ett helhetsgrepp som även görs i Rosvik.

– Det är ett liknande arbete. Vad har vi för skick på lokalerna, vad har vi för behov och vad kan vi göra för bästa utfall, säger hon.

undefined
Bedömningen är att förskolan ska rivas och ersättas med en ny byggnad. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!