Mamman rasar över modulen: "Barack för 40 barn"

Besvikelse och frustration råder bland föräldrar som har barnen vid förskolan i Rosvik. Omflyttningar mellan lokaler och brist på information skapar oro.
– De leker med barns trygghet, säger föräldern Jenny Bergvall.

Jenny Bergvalls dotter Diana, 3,5 år, tvingades flytta till modulen i höst när Träskolan stängdes, nu ska den öppnas igen men ge plats åt andra barn. "Jag känner mig jättelurad", säger Jenny.

Jenny Bergvalls dotter Diana, 3,5 år, tvingades flytta till modulen i höst när Träskolan stängdes, nu ska den öppnas igen men ge plats åt andra barn. "Jag känner mig jättelurad", säger Jenny.

Foto: Joel Gustafsson

Rosvik2024-11-14 18:00

I våras fick föräldrar till förskolebarn i Rosvik veta att den så kallade Träskolan skulle stänga på grund av för få barn och i augusti började barnen på nya avdelningar. Jenny Bergvalls dotter Diana Sandberg 3,5 år, var ett av barnen som tvingades flytta från Träskolan till modulen. Något som familjen trodde var en tillfällig lösning.

Nu ska Träskolan öppna igen eftersom barnantalet ökat drastiskt i byn. Istället för att barnen i modulen får flytta tillbaka ska nyinflyttade barn och barn från Röda skolan börja i Träskolan efter jullovet, något som Jenny Bergvall och andra föräldrar är missnöjda med.

– Vi som nu har barn i modulen trodde att det var en tillfällig lösning. Mitt barn flyttade från Träskolan, en jättestabil och fin förskola, till en barack med 40 barn, säger hon. Jag känner mig jättelurad och besviken. En tillfällig barack i fem år säger väl att de finns nog så många barn, säger hon.

undefined
Jenny Bergman, lokalstrateg, berättar att kommunen planerar ett helhetsgrepp för hela skolområdet. (Arkivbild)

Hon berättar att allt känns ogenomtänkt och att modulen inte är anpassad.

– Många hade velat flytta tillbaka sina barn till Träskolan eller åtminstone få information och fått vara med i processen, fått valmöjlighet. Lokalerna är inte gjorda för så många som 20+21 barn, det är så trångt. En jätteliten hall och barnen äter i köket. Torkskåpet är i den andra avdelningens lekrum och där kommer man och ska hämta en sandig overall och sandar ner där dom leker.

Utemiljön är enligt Jenny Bergvall ett kapitel för sig. Kalt och ogästvänligt för barnen. De två avdelningarna i modulen har därför turats om att gå upp och leka på lekplatsen utanför Träskolan när den stått tom. Men nu kommer den lekplatsen att bli upptagen.

– De verkar inte fixa något utanför modulen. Där är det bara en sandlåda. De lade dit bark i somras men det blev bara gegga.

undefined
Utemiljön vid modulen är enligt Jenny Bergvall ett kapitel för sig. Kalt och ogästvänligt för barnen.

Birgitta Häggbom-Tuveborg, rektor Rosviks förskola, berättar att modulen var det bästa alternativet när Träskolan stängdes på grund av sjunkande barnantal inför höstterminen.

– Att det sedan blev 15 barn som sökt förskola från årsskiftet var vi inte förberedda på. Det är en "inflyttnings-boom" i Rosvik, vilket är ett angenämt problem. Då stod vi mellan att skicka alla de nya barnen till Norrfjärden eller att öppna den pausade avdelningen på Träskolan igen, säger hon och fortsätter:

– Större delen av barnen på nuvarande avdelning Röd i Röda huset kommer att flyttas upp till Träskolans lokaler och bli nya Lila (3–5-åringar) och bestå av cirka 20 barn. Nuvarande avdelning Röd kommer att bli en 1–3-årsavdelning.

undefined
Träskolan öppnas igen efter årsskiftet.

Hon menar att orsaken till att vårdnadshavarna i modulen inte blivit tillfrågade om flytt tillbaka till Träskolan är för att man inte ville göra förändringar i fler grupper.

– En grupp splittras och de har blivit informerade. Jag förstår att det blir oroligt och jag medger att det var ett misstag att inte informera alla vårdnadshavare, inte bara de berörda barnens.

undefined
Förskolan i Rosvik utgörs av tre byggnader: Röda huset, Trähuset och modulen.

Jenny Bergman, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen, berättar att kommunen planerar ett helhetsgrepp för hela skolområdet även om någon ny skola inte utlovas nu.

– Vi har genomfört en förstudie kring Rosviks skola och förskola. Det har pågått en tid och hela programmet för vad vi ska göra kommer vi att jobba med under 2025. Vi måste få till lokaler som är ändamålsenliga för både förskola och skola och se över trafiksituationen. Vi kommer kunna landa lite mer i beslut i kommande strategiska planen för 2026–2028, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!