Ulf fick vänta länge på sina ögonoperationer

Snabbt som ögat. Nja, det är talessätt som Arvidsjaursbon Ulf Norman inte skriver under på. Inte när det gäller operationerna av hans egna ögon, för där har det inte gått snabbt. "Handläggningen och väntetiderna hos sjukvården är under all kritik", säger han.

Ulf Norman, Arvidsjaur, riktar kritik mot de långa väntetiderna för ögonoperationer hos Region Norrbotten. "Vårdgarantin är bara ord på ett papper", säger Norman.

Ulf Norman, Arvidsjaur, riktar kritik mot de långa väntetiderna för ögonoperationer hos Region Norrbotten. "Vårdgarantin är bara ord på ett papper", säger Norman.

Foto: Göran Granström

Arvidsjaurs kommun2019-11-25 12:01

Ulf Norman, 77, har i likhet med många andra i hans ålder sakta och gradvis fått uppleva att synen har försämrats. 

I oktober 2018 var det så illa att han konsulterade en optiker som konstaterade att han sannolikt hade grå starr (katarakt) på vänster öga.

Optikern skickade en remiss till ögonkliniken vid Sunderby sjukhus. Två veckor efter besöket hos optikern fick han ett nedslående besked från ögonkliniken.

– Väntelistan var så lång så de kunde inte uppfylla löftet om vårdgaranti, säger han.

18 februari – fyra månader efter beskedet – tog Norman själv kontakt med ögonkliniken och begärde att få remiss till en läkare i Västerbotten. Svaret blev lika nedslående, det finns inget sådant samarbete mellan landets två nordligaste regioner.

– Samtalet var trots det inte bortkastat, jag fick direkt tid för läkarundersökning nio dagar senare. Det var ju bra men det ska väl inte behövas att man ringer och är förbaskad för att något ska hända, säger han.

Läkaren slog fast att Ulf Norman var en ”solklar kandidat för kataraktoperation” och den 21 maj fick han sitt vänstra öga opererat – sju och en halv månad efter besöket hos optikern.

– Ingreppet tog bara några minuter, personalen var helt gudomliga. Resultatet blev en stor förbättring, jag kunde läsa tidningen och kunde köra bil igen, säger han.

Ögonoperationen skulle i vanlig ordning följas upp – men först efter tidigast sex veckor efter ingreppet och då hos en optiker. Ulf Norman hade under tiden fått allt sämre syn även på det högra ögat.

– I Västerbotten görs uppföljningarna av läkare, det går mycket snabbare, konstaterar han.

Det blev nytt besök hos optikern i början av juli månad, ny remiss till ögonkliniken och ny lång väntan på läkarundersökning av andra ögat.

Den 16 september ringde han upp och krävde besked. Han fick till svar att det fanns inga ögonoperationer inplanerade under juli, augusti och september. Någon sådan planering skulle inte göras förrän 11 oktober.

– Jag påpekade att då har ju min vårdgaranti gått ut en vecka före det datumet. Jag vet inte om det var det ilskna samtalet som återigen hjälpte mig men det kom snart en kallelse till ny operation, säger han.

Den 14 oktober var det dags att operera grå starr även i det andra ögat och ingreppet blev väldigt lyckat.

– Det är jag helnöjd med, men handläggningen av det hela är under all kritik, säger Ulf Norman.

– Man ska inte behöva ringa och vara förbannad för att få den hjälp man har rätt till. Jag har bekanta som har väntat mycket längre än jag så jag vet att jag har fått gå före i kön även om jag inte har krävt det, fastslår han.

Ulf Norman lägger också till en annan aspekt på det hela – nämligen trafiksäkerheten.

– Jag valde själv att inte köra bil, men man kan undra hur många halvblinda bilförare som kör omkring i trafiken till följd av väntetiderna inom ögonsjukvården.

– Och nu ska regionen spara 1,1 miljarder så det lär ju knappast bli bättre, säger Norman som också passar på att välkomna beskedet att en ny privat ögonmottagning är på gång till Piteå. 

– Region Norrbotten har öppet meddelat att de kan tillgodose de behov av ögonvård som finns, men jag och många med mig vet att det inte stämmer med verkligheten. Den nya ögonmottagningen i Piteå kommer att bli ett lyft, säger Ulf Norman.

Grå starr

Grå starr är en ögonsjukdom som orsakas av att grumliga fläckar utvecklas på ögats lins. Med tiden växer ofta fläckarna och orsakar suddig och dimmig syn. 

Det finns olika typer av grå starr, beroende på vilken del av ögats lins som drabbas – mitten, sidorna eller den bakre delen. Grå starr kan uppstå i ena ögat eller i båda, inte alltid samtidigt. 

Om sjukdomen inte behandlas kan den till slut leda till blindhet. Grå starr orsakas av att protein ansamlas i ögat och utvecklas ofta med åldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!