Anna-Karin Stridsman har bott i Piteå i 22 år. I tretton år arbetade hon på ögonmottagningen vid Piteå sjukhus, men därifrån sa hon upp sig för sex år sedan. Ögonläkare har hon varit i snart 20 år.
– Jag trivdes bra där även om det fanns vissa problem. Vi var en länsklinik och alla läkare slutade och nu finns ingen läkare kvar där.
För henne är det inte aktuellt längre att arbeta inom stora organisationer.
– Jag är besviken på hur regionen hanterade de problem som fanns. Jag känner mig bränd, säger hon.
Nu vill hon arbeta med det hon gillar mest, men i Piteå och i en liten enhet där hon själv kan styra över arbetet och fokusera på patientens bästa.
De senaste åren har hon arbetat i Stockholm vid en privat ögonmottagning och pendlat till Piteå där familjen bor.
– Det behövs ögonläkare i Piteå. Jag skulle önska att Piteåborna hade samma goda tillgång till ögonläkare som stockholmarna, men det är en utopi. Skillnaden är enorm, som natt och dag.
I december är det tänkt att kliniken ska öppna i Telemäklarnas gamla lokaler på Norrmalm.
– Hit kan alla komma med sina ögonproblem. Jag kommer inte att operera gråstarr eller prova ut glasögon men alla andra problem kan jag hjälpa till med.
Eftersom Region Norrbotten i dagsläget inte skriver vårdavtal med specialister kostar det mer att besöka Stridsmans mottagning.
– Jag hoppas att det ska bli ändring, men det är en lång process som tar tid. Det är orimligt att inte ha någon ögonläkare i Piteå.
Glaukompatienterna jublar. PT har tidigare skrivit om bristen på ögonläkare i länet vilket slår mot patienterna.
– Vi är glada. När Region Norrbotten inte klarar av att rekrytera ögonläkare så stödjer vi privata initiativ, säger Lars Karbin, Glaukomföreningen i Norrbotten.
Glaukompatient Ann-Lis Forsberg, Piteå, kunde berätta den glada nyheten vid Glaukomföreningens möte på torsdagen.
– Medlemmarna blev glada, säger hon.
För glaukompatienterna är det svårt att få tider i Sunderbyn dit de vänder sig för att träffa läkare.
– Till Piteå sjukhus kommer en läkare, i bästa fall, en gång i veckan. Jag får träffa läkare en gång per år, men skulle önska att jag fick göra det två gånger per år.
Kruxet är att Regionen inte skrivit vårdavtal med Stridsman.
– Det kan bli för dyrt för oss annars. Hur många gånger man behöver träffa läkare är olika för varje patient beroende på sjukdomen.