Ny njure gav Bengt nytt liv

2016 fick Bengt Melin i Arjeplog ett nytt liv sedan sambon Britta Flinkfeldt donerade sin njure.

FUNGERAR. Donationen fungerade utmärkt. 2016 fick Bengt Melin en ny njure av Britta Flinkfeldt och den har fungerat så bra att Melin kunnat börja arbeta igen. Arkivbild.

FUNGERAR. Donationen fungerade utmärkt. 2016 fick Bengt Melin en ny njure av Britta Flinkfeldt och den har fungerat så bra att Melin kunnat börja arbeta igen. Arkivbild.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2018-03-09 09:43

I dag på världsnjurdagen uppger Region Norrbotten att antalet donatorer i Sverige inte räcker till för att fylla behovet av organ.

Just nu väntar 13 norrbottningar på att få en ny njure och ytterligare ett antal utreds för att komma upp på väntelista.

Njurarna är viktiga för att kroppen ska kunna rena blodet och göra sig av med ämnen som inte behövs, så kallade restprodukter. Restprodukterna lämnar kroppen med urinen som bildas i njurarna.

När njurarnas funktion försämras kallas det för njursvikt. Det kan ske både tillfälligt och kroniskt och av olika allvarlighetsgrad.

För personer med kronisk njursvikt av allvarligaste graden där kvarvarande njurfunktion är lägre än tio procent, finns möjligheten att transplantera en njure från en annan person. Då opereras njuren in lite ovanför ljumsken. För att motverka avstötning har den transplanterade sedan livslång immunhämmande medicinering.

PT har tidigare berättat om Bengt Melin från Arjeplog. Han fick en ny njure 2016 och det var andra gången han fick lägga sig på operationsbordet. För honom blev skillnaden stor.

– Jag var i väldigt dåligt skick, men efter att jag fick njuren blev jag som ny igen. För mig var den största skillnaden att efter transplantationen kunde jag börja jobba igen, säger han.

Njuren donerades av hans sambo kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

– Jag har haft njurproblem sedan 1978 och 1989 fick jag en ny njure som höll fram till 2012, berättar Bengt Melin.

LÄS OCKSÅ: "Kommunalrådets njure gav Bengt ett nytt liv"

Efter det har han haft dialys i hemmet.

– Jag fick göra dialys fem gånger under veckan. Det är klart att det är jobbigt, men man vänjer sig, säger han.

Efter fyra års väntan opererades en ny njure in vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Den har fungerat klockrent från dag ett. I dag mår jag jättebra.

Han säger att han fått ett nytt liv och arbetar för fullt.

– Under vintern plogar jag isbanor för testbilar. Under sommaren arbetar jag vid företaget Räckessättarna som reparerar och sätter vägräcken.

Väntetiden för att få en njure från en avliden donator beror bland annat på vilken blodgrupp man har och kan vara upp till fyra år. Njure är tillsammans med del av levern och vissa vävnader något som går att donera medan man är i livet. Under 2016 gjordes var tredje njurtransplantation från en levande donator.

– Fördelen med transplantation från levande donator är att väntetiden för den njursjuka kan kortas och att transplantationen kan planeras noga. Man måste inte ha samma blodgrupp eller vara släkt med varandra för att kunna donera en njure. En tilltänkt njurdonator utreds mycket noggrant för att livet med en njure efter donationen inte ska innebära några medicinska problem, säger Malin Isaksson, överläkare inom njurmedicin på Sunderby sjukhus.

Om njurar och njurtransplantation

• Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, strax ovanför naveln. Varje njure är formad som en 10–12 cm lång böna som väger ungefär 150 gram.

• Under 2017 gjordes 474 njurtransplantationer i Sverige. I slutet på september stod 680 personer i landet i kö för att få en ny njure.

• Njurtransplantationer utförs på följande sjukhus: Skånes universitetssjukhus (Lund och Malmö), Sahlgrenska Universitetssjukhuset (Göteborg), Karolinska Universitetssjukhuset (Huddinge) och Akademiska sjukhuset (Uppsala)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!