Kommunalrådets njure gav Bengt ett nytt liv

Bengt Melin var sjukskriven på heltid och hälften av den tiden gick åt till att bara hålla sig vid liv. I början av sommaren fick han en njure av kommunalrådet Britta Flinkfeldt – och inte nog med det, han fick hela livet tillbaka.

Gåva. En del önskar sig en aldrig sinande kappsäck med pengar. Allt Bengt Melin, 54, önskade sig var en ny njure. Något som barndomskompisen Britta Flinkfeldt, 51, försåg honom med. I samma veva fann de även kärleken i varandra.

Gåva. En del önskar sig en aldrig sinande kappsäck med pengar. Allt Bengt Melin, 54, önskade sig var en ny njure. Något som barndomskompisen Britta Flinkfeldt, 51, försåg honom med. I samma veva fann de även kärleken i varandra.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2016-07-13 18:00

Som så många andra livshistorier är Bengt Melins långt ifrån spikrak. Som barn var han ofta sjuk och det var vid ett sådant tillfälle man upptäckte att han led av SLE, en kronisk inflammatorisk sjukdom som hör till de reumatiska sjukdomarna. När man har SLE angriper immunförsvaret den egna kroppen och ger sig även på inre organ.

Om det var därför som den enda njure han föddes med började fungera illa, vet man inte. Men han blev långsamt sämre.

– Jag hamnade i donationskön och var en av de lyckligt lottade som faktiskt fick en ny njure. En del blir så sjuka att de inte klarar en transplantation. Det var 1989. Jag kände en enorm skillnad bara timmarna efter operationen.

Melin berättar att ett transplanterat organ räknas hålla cirka tio år, hans nya njure höll i över tjugo. Till 2012.

– Allt jag ville var att kunna fortsätta jobba och leva som vanligt, men när njurfunktionen blev så dålig att jag tvingades börja med dialys, insåg jag ganska snabbt att tiden och orken inte räckte till. Jag gjorde dialysen hemma själv, istället för att åka till kusten för varje behandling, men det tog ändå uppemot fyra timmar, fem dagar i veckan. Och det är tungt för kroppen, hjärtat tar mycket stryk av dialys.

Den 23 maj 2014 kom vändpunkten. Bengt Melin delade ett inlägg på Facebook som handlade om njurdonation, med kommentaren: "Jag tar gärna emot en!"

Barndomsvännen Britta Flinkfeldt fick av en händelse se inlägget.

– Jag skrev ett sms till honom. "Vill du ha en av mina njurar? Vad har du för blodgrupp?", säger hon.

– Det enda jag tänkte var: "Vad faaan!", säger Bengt Melin. Jag skrev tillbaka och frågade om hon var allvarlig och fick svaret "Allvarlig is my middle name."

En lång resa, kantad av hopp och förtvivlan, inleddes.

Från tidpunkten där Britta Flinkfeldt bestämde sig för att bli organdonator till dess att de låg på sjukhuset för drygt en månad sedan har det hunnit hända en hel del. Bengt Melin har hunnit bryta både nacken och armen i olika olyckor. Och under en av alla undersökningar som Britta Flinkfeldt har gått igenom inför donationen upptäcktes en godartad tumör i en av hennes lungor. Undersökningen av den ledde i sin tur till en punkterad lunga.

– Ibland undrar man, säger Britta Flinkfeldt tankfullt.

Men skam den som ger sig, och det är nog ingen av dem kända för. Mer än en månad har passerat, Bengt Melin har lagt en stor del av sina mediciner på hyllan och sagt bye bye till dialysmaskinen. Han ser pigg ut. Britta Flinkfeldt har precis tagit sin första, lugna, joggingtur i skogen.

– Läkarna var imponerade över vilken supernjure Britta hade. De hann inte ens sy igen mig innan den kickade igång. Det går inte beskriva vilken skillnad det blev!

Visst, de är båda lite mörbultade. Visst, de är sjukskrivna en tid. Visst, det har känts en del.

– Det är tröttheten som varit jobbigast, men den går ju över i takt med att min kropp vänjer sig vid att ha en njure istället för två. Om det är det enda som jag kommer att få, så var det värt det, säger Britta Flinkfeldt.

Hon säger sig vara osentimental när det kommer till den biten.

– Har jag bestämt mig brukar det bli så, men jag känner mig inte som någon hjälte. Det är ungefär som att lämna blod – man gör det för den goda saken skull. För att man kan. Det avlider omkring 90 000 personer i Sverige per år, 2015 var bara 167 av dem donatorer. Det är så extremt viktigt att man tar ställning i de här frågorna, säger Britta Flinkfeldt.

Har du tänkt tanken vad som händer om din egen njure blir dålig?

– Ja, men blir man njursjuk drabbar det ofta båda njurarna, så då spelar det ingen roll om jag har en eller två.

Bengt Melin, han har inga problem med att fundera på vad han ska göra med all tid han får nu när han slipper dialysen.

– Jag tänker börja jobba så snart jag bara kan!

I allt det här fann de även kärleken i varandra och bor i dag tillsammans i Arjeplog. Men det är en helt annan historia.

Organdonation

Per januari i år har Sverige 825 personer som står i donationskö.

2015 transplanterades 765 organ i landet, varav 426 av dem var njurar.

Organbristen är så stor att det varje vecka avlider en person i väntan på organ.

Av befolkningen är det bara 40 procent som tagit ställning till hur man resonerar kring organdonation.

Av ungefär 90 000 människor som avlider i Sverige varje år, var 167 av dem donatorer 2015.

En donator kan rädda upp till åtta liv.

Läs mer på blidonator.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om