Företagare rasar över jaktförslag

Företag riskerar att drabbas hårt om svenskar får förtur till småviltsjakten i fjällen. ”Oron är att vi inte ska kunna sälja våra tjänster”, säger helikopterpiloten Emil Sundberg.

Näringen drabbas. För Robert Lidström, Sandvikens Fjällgård, skulle en ändring av jaktreglerna innebära stora konsekvenser. "Hela näringen kommer att drabbas", säger han. (Arkivbild)

Näringen drabbas. För Robert Lidström, Sandvikens Fjällgård, skulle en ändring av jaktreglerna innebära stora konsekvenser. "Hela näringen kommer att drabbas", säger han. (Arkivbild)

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2016-01-20 05:00

Regeringen föreslår att småviltsjakt på statlig mark ovan odlingsgränsen i första hand ska upplåtas till jägare som bor i Sverige. PT har tidigare berättat att lokala ripjägare hyllar förslaget. Men det finns också förlorare.

– Företag som erbjuder boende och transporter med helikopter och båt skulle bli väldigt lidande, säger Emil Sundberg, pilot i familjeföretaget Heli i Arjeplog AB.

– Fisket går under samma regelverk och sätter man in begränsningar där också så vet jag inte hur Heli skulle överleva, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: ”Fjälljakten på remiss”

Han ser stora brister i den fem sidor långa promemoria som Näringsdepartementet presenterat. Bland annat skrivningen att den föreslagna ändringen i rennäringsförordningen inte kommer att ha några omedelbara ekonomiska eller administrativa konsekvenser. ”Möjligheterna för lokala guideföretag kommer att förbättras”, står det.

– Om det blir guidetvång kommer de flesta utländska jägare att utebli. När det gäller jägarna från våra grannländer har dom en väldigt god kunskap i att vistas i fjällen. En guide blir väldigt irrelevant för dem och funktionen blir mer av en bevakning, säger Sundberg.

Sandvikens fjällgård, några mil från norska gränsen, är beroende av utländska jägare för att få beläggning under hösten. Ägaren Robert Lidström är djupt orolig över regeringens förslag.

– Vi har alltid fullt i stugorna när fjälljakten pågår, framförallt på premiären. Om regelverket går igenom är det stor risk att våra utländska gäster inte kommer, säger han.

Enligt Robert Lidström spenderar utländska jägare betydligt mer pengar i närområdet än sina svenska motsvarigheter. Enligt honom blir följden att flera olika branscher förlorar på att svenskar får förtur till jakten.

– Tysken eller Italienaren hyr en bil och en stuga, han käkar middag på kvällen i en restaurang som finns i närheten. Han stannar längre perioder och vill gärna ha flera helikopterlyft.

– Lulebon fyller bilen med varor nere vid kusten och behöver inte handla för en krona i Arjeplog, säger Robert Lidström.

LÄS OCKSÅ: ”Lokala jägare får förtur”

LÄS OCKSÅ: ”Jägarna välkomnar ändrade jaktregler”

Bakgrunden till regelförändringen är bland annat att svenska jägare klagat på att utländska jägare skjuter för många ripor och skräpar ned i naturen.

– Jaktorganisationernas åsikter har påverkat skrivningen utan att det är bevisat att det är så. Det är nästan ett justitiebrott. Det finns folk som inte sköter sig i fjällen men man kan inte bara säga att det är utlänningar, det kan vara svenskar också, säger Robert Lidström.

Förtur till jakt och fiske

Regeringen vill ändra rennäringsförordningen så att småviltsjakt på statlig mark i fjällen i första hand upplåts till jägare som bor i Sverige. Enligt förslaget ska ändringen också gälla fiske med handredskap på statlig mark.

Även EU- eller EES-medborgare som inte bor här, men som "uppnått en närmare anknytning till Sverige", ska kunna jaga och fiska i fjällen. Det är oklart hur begreppet ska tolkas.

Regeringen har skickat ut en promemoria om fjälljakten på remiss. Förordningen beräknas träda i kraft tidigast den 1 april 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om