Den något oväntade lösningen innebär att de inställda tingsrättsförhandlingarna inte behöver återupptas. I sin stämning ville Sveaskog ha fastlagt att en markägare har rätt att bestämma över vilken verksamhet som ska utövas på den egna marken om verksamheten går utöver allemansrätten eller annan rätt. Men nu blir det alltså ingen tingsrättsförhandling och därmed heller ingen juridisk dom om huruvida Sveaskog har rätt att ta betalt för att biltestföretagen nyttjar sjöarnas isar.
– Visst hade det varit intressant att få saken prövad juridiskt, men i och med den här överenskommelsen så driver inte Sveaskog frågan vidare, säger Håkan Ederlöv, Galtis AB.
Överenskommelsen innebär att Galtis tillsammans med företagen Icemakers och Colmis köper sjön Kakel för en hemlig summa.
– Det är en rimlig kostnad. Alla är vinnare och vi är nöjda, säger Harald Fjellström, Colmis AB.
De tre bolagen äger från och med nu varsin lagfaren del och kan nyttja sjöisen för biltestverksamheten.
– Det är viktigt för att trygga verksamheten, säger Fjellström.
Någon skillnad för allmänhetens möjligheter att nyttja sjön Kakel ska det inte bli.
– Nej, exempelvis fiske, renskötsel och det rörliga friluftslivet påverkas inte av köpet. Vi är bara intresserade av isbanorna, säger Håkan Ederlöv.
Det fjärde biltestföretaget, Cartest AB, har löst sin del av tvisten genom att teckan ett långt arrendeavtal med Sveaskog för en del av sjön Uddjaur.
Även Sveaskog är nöjd med lösningen och väljer alltså att inte driva frågan vidare juridiskt.
– Jag är otroligt stolt över att Sveaskog har vågat stå upp för äganderätten. Det är vår bolagsjurist Oskar Meidal som skött processen från Sveaskogs sida och han har gjort ett fantastiskt bra jobb, säger skogsbolagets chefsjurist, Viveka Beckeman.
I ett pressmeddelande får även Sveaskogs fastighetsansvarig, Lars-Erik Bergström, beröm för sitt systematiska arbete att ta fram avtal med aktörer som vill nyttja Sveaskogs mark i olika syften.
"Flertalet av företagen har betalat arrende för att få använda Sveaskogs sjöar, men fyra företag har vägrat. Sveaskog tycker inte att det är rimligt att kommersiella företag ska få nyttja mark som ägs av annan utan att göra rätt för sig och betala ersättning till markägaren", skriver Sveaskog på sin hemsida.
Biltestverksamheten i Arjeplog och Arvidsjaur har växt explosionsartat under de senaste 20 åren och är en stor industri. Sveaskog äger mycket mark i Arjeplog och Arvidsjaur och en stor del av biltestverksamheten bedrivs på Sveaskogs marker.