Skolchefen Jan-Erik Backman känner till ärendet gällande 8-åriga Alicia.
– Men jag kan inte uttala mig om enskilda elevärenden. Det går inte.
Utan att gå in på detaljer – tycker du skolan har gjort allt de kan i det här fallet?
– Vi jobbar efter våra rutiner och riktlinjer och vi samverkar med de kompetenser som behövs när det gäller eventuella elevärenden. Vi har profession som stöd i vårt arbete. Det är väl ungefär det jag kan säga.
Anser du att ni har brustit i det här ärendet?
– Jag vill inte uttala mig i ett enskilt elevärende.
PT har tidigare berättat om tre fall av felaktigt placerade elever inom grundsärskolan i Älvsbyns kommun.
– Det uppdagades när jag började i Älvsbyn och gjorde en kartläggning på behörigheter på personal som var anställd. Det framkom att det fanns behörigheter som inte var riktiga. Efter det har vi säkerställt rutiner, så vi jobbar absolut efter vad både skollagen och övriga styrdokument säger när det gäller bedömningar kopplat till olika stödbehov och annat, säger Jan-Erik Backman.
Psykologen som fanns tidigare och som gjorde de felaktiga placeringarna finns inte kvar. Den personen fick sluta när allt uppdagades.
– Sedan dess upphandlar vi skolpsykologtjänster och vi är ohyggligt noggranna med att säkerställa att det är behöriga och erfarna psykologer som gör våra utredningar, säger Jan-Erik Backman.
På vilka grunder erbjuder ni en plats i särskolan?
– Det kan vara en enskild lärare eller pedagog som identifierar en elev som man ser har ett utökat behov. Då börjar man med att rådgöra med en specialpedagog på skolan och tittar om det finns annat som kan ligga bakom ett eventuellt utökat stödbehov. Det går sedan vidare till elevhälsoteam där rektorn och elevhälsan finns med. Misstänker man att det skäl att göra en skolformsbedömning så gör man det.
En skolformsbedömning består av fyra olika utredningar.
– Det är en medicinsk, pedagogisk, psykologisk och social utredning som ligger till grund för att ta ett beslut om ändring av skolformsbedömning, säger Jan-Erik Backman.
Hur ser kunskapen ut kring dyslexi i Älvsbyns kommun?
– Vi har välutbildade specialpedagoger i våra verksamheter. De har dessutom en utökad kompetens när det gäller bedömning av läs- och skrivsvårigheter. Vi har också utbildat stor del av vår personal i läs- och skrivinlärning. Vi har satsat ganska målinriktat på att säkerställa att de kompetenseran finns.