Elev felaktigt placerad – för tredje gången

För tredje gången har Älvsbyns kommun felaktigt placerat en elev i särskolan. "Det ska inte hända" säger Jan-Erik Backman, skolchef.

"Det fanns inte några tydliga rutiner på den tiden" säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyn om att tre elever felaktigt skrivits in i grundsärskolan. (Arkivbild)

"Det fanns inte några tydliga rutiner på den tiden" säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyn om att tre elever felaktigt skrivits in i grundsärskolan. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2018-04-24 08:31

PT har tidigare berättat om Petter Dahlkvist och Jasmin Karlsson som båda två felaktigt placerades inom grundsärskolan i Älvsbyns kommun.

Nu riktar Skolinspektionen kritik mot Älvsbyns kommun för att ännu en gång placera en flicka felaktigt inom särskolan i kommunen.

Eleven hade problem med inlärningen och skrevs in i grundsärskolan år 2005.

Först efter sju år inom grundsärskolan och ett år på gymnasiesärskolan valde kommunen att göra en ny utredning år 2012. Den visade att hon blivit felplacerad och inte alls har någon utvecklingsstörning.

Skolinspektionen anser att de utredningar som låg till grund för beslutet att skriva in flickan i grundsärskolan var bristfälliga. Sammanfattningsvis konstaterar myndigheten att Älvsbyns kommun inte följt bestämmelserna när det gäller mottagande av elev i särskolan.

– Skolinspektionens kritik är mot de rutiner som fanns då. Det anser jag är kärnan i detta. Inte om eleven hade rätt till grundsärskola eller inte, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyn.

Redan 2006 besökte Skolinspektionen Älvsbyn och riktade kritik mot bristfälliga rutiner.

– Vi skärpte till en del av rutinerna då, men sedan kom en ny skollag vid halvårsskiftet 2010–2011. Jag tog då in en extern psyklog som gick igenom alla inskrivningar inom särskolan. Då hittade vi bland annat detta, säger Jan-Erik Backman.

Som PT tidigare berättat var det samma skolpsykolog, som också saknade legitimation, som felaktigt placerade både Petter Dahlkvist och Jasmin Karlsson i särskolan.

Var det samma psykolog även denna gång?

– Ja, det var den personen som gjorde utredningen, säger Backman.

Hur har detta kunnat ske flera gånger?

– Ja, det är naturligtvis för att det inte fanns några tydliga rutiner på den tiden, man hade inte mer kunskap. Men det ska inte hända, definitivt inte.

Har ni skärpt till rutinerna nu?

– Ja, vi är extremt noggranna och gör alltid två oberoende utredningar innan vi säkerställer att en elev har rätt att tas emot i grundsärskolan. Vi kan aldrig säga till 100 procent, men till 99,9 procent så kommer inte någon elev att bli felaktigt inskriven inom särskolan i Älvsbyn mer, säger Backman.

Vid en uppföljning 2013 konstaterade Skolinspektionen att Älvsbyns kommun vidtagit åtgärder med anledning av bristerna när det gällde utredningar och beslut gällande elever mottagna i särskolan. Myndigheten avstår därför från att ingripa.

Grundsärskolan

Är ett alternativ till grundskolan för elever som inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning.

Innan en elev kan börja i grundsärskolan måste kommunen göra en noggrann utredning för att kunna bedöma om eleven hör till grundsärskolans målgrupp.

Eleverna följer grundsärskolans läroplan och kursplaner som är anpassade för dem. De läser exempelvis engelska, men inte andra språk som spanska.

Betygen utgår ifrån kunskapskraven i grundsärskolans ämnen och kan inte jämföras med betyg från grundskolan.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om