I mitten av beslutet kom beskedet att Bergsstaten gick på samma linje som länsstyrelsen och avslog Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för Laverområdet.
Bearbetningskoncession innebär ensamrätt till området och är ett måste för att gruvbolaget ska få utvinna någon koppar i Laver.
Nu har man överklagat ärendet till regeringen.
– Vi vill försäkra oss om äganderätten till Laver-fyndigheten. Vi har lagt ner en väldans massa pengar under ganska många år på den där fyndigheten, säger Tomas Söderqvist, vice vd för Boliden-koncernen.
Bolaget tycker att det är obefogat att lägga Natura 2000-prövningen så tidigt i processen.
– Det krävs väldigt omfattande arbete som vi ändå måste göra i vilket fall som helst när vi söker miljötillståndet. Vi tycker att man kan göra det långt senare.
Boliden säger sig vara för hårda miljökrav – men vill ha stabilitet i processen kring en gruvetablering.
– Hårda miljökrav är en av våra konkurrensfördelar, men någonstans måste det finnas en förutsägbarhet. Att lägga Natura 2000-tillståndet så här tidigt är liksom en ny praxis. Man förändrar spelreglerna för gruvnäringen, och det är vi emot, säger Tomas Söderqvist.
– En gruva är inte som att sätta upp vilken industri som helst, det är ett väldigt långsiktigt arbete och man plöjer ner väldigt stora pengar. Då är förutsägbarheten väldigt viktig, och vi upplever att förutsägbarheten i och med den här förändringen av praxis är skakig.
Ärendet skulle ha hamnat hos regeringen vilket som – men det var Boliden som tog frågan dit och inte Bergsstaten själva var oväntat för många.
Påverkar Bergsstatens beslut regeringen?
– Ja... Det gör det väl, säger Tomas Söderqvist utan att utveckla.
Om regeringen säger nej till ansökan om bearbetningskoncession tvingas Boliden söka Natura 2000-tillståndet i ett tidigare skede.
– Jag vill inte spekulera i det nu, säger Tomas Söderqvist.
Om det är vad som krävs – kommer ni göra det då eller lägger ni Laver på is?
– Det vill jag inte uttala mig om nu. Vi utgår ifrån att man vill fortsätta att ha den här näringen i Sverige. Då måste förutsättningarna vara förutsägbara.
Söderqvist understryker att Boliden är för en Natura 2000-prövning.
– Men den ska ske i samband med miljötillståndet som kommer långt senare. Det är det sista man söker innan man startar en gruva. Där är vi inte i dag, vi kan inte ens svara på om det kommer att bli en gruva eller inte.