Bergsstaten säger nej till Lavergruva

Det är ytterst ovanligt att Bergsstaten avslår en gruva. Det har bara hänt vid ett fåtal tidigare fall – men nu nekar man Boliden bearbetningskoncession i Laver.

14 december 2016 18:25

Bergmästaren avslår Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för Laverområdet.

Linda Ylivainio, jurist hos Bergsstaten, har tidigare berättat för PT att Bergsstaten endast har avslagit ett fåtal gruvor tidigare. Myndighetens beslut att säga nej till en gruva i Laver är alltså ytterst sällsynt.

Nu har både länsstyrelsen och Bergsstaten sagt nej till en gruvetablering i Älvsbyns kommun.

– Det känns jättekul, det känns verkligen som en halvseger. Det är nästan så att man fäller en tår, säger Lilian Mikaelsson, Miljögruppen i Pite älvdal.

Hon hoppas att det ringer varningsklockor hos Älvsbyns kommun.

– Det är bara hoppas att de tar åt sig av det här. De har ju verkat för en framtid med Laver så vi får hoppas att de tar detta på allvar och avvaktar lite så att det inte förbereder för en gruva. Det kan bli dyrt för oss skattebetalare, säger Lilian Mikaelsson.

Boliden själva har tidigare konstaterat att ett nej från Bergsstaten inte vore kniven i säcken för bolagets gruvplaner.

– Nekar Bergsstaten oss bearbetningskoncession så kommer vi att överklaga i stället, sa Anders Forsgren, projektledare för Laverprojektet, till PT i februari.

Skulle regeringen avslå gruvplanerna måste bolaget söka en ny bearbetningskoncession.

– Då måste vi i så fall identifiera ett annat sätt att bryta det här, som ger mindre miljökonsekvenser. Annars kommer vi att förlora rätten till området, sa Anders Forsgren.

Gruvjätten ser området som väldigt intressant och räknar med att det går att bryta minst en miljard ton under en 25-årsperiod.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström 0929–557

Ämnen du kan följa