Utökning av ordningsvakters våldskapital bör oroa oss alla

En ny ordningslag trädde i kraft vid årsskiftet som ger ordningsvakter utökat uppdrag, nya befogenheter och längre förordnande. Den ger nu fler möjligheter, en större marknad, för privat våldsutövning gentemot enskilda medborgare.

Vi behöver inte fler ordningsvakter och väktare på våra gator. Det behövs fler poliser med bättre villkor och högre löner. Varför inte en kommunal närpolis istället? Den nya ordningslagen privatiserar våldsmonopolet och ger det till snabb- och lågutbildade vakter. (Arkivbild)

Vi behöver inte fler ordningsvakter och väktare på våra gator. Det behövs fler poliser med bättre villkor och högre löner. Varför inte en kommunal närpolis istället? Den nya ordningslagen privatiserar våldsmonopolet och ger det till snabb- och lågutbildade vakter. (Arkivbild)

Foto: Susanna Beskow Norgren

Ledarkrönika2024-08-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Innehållet i korthet

  • En ny lag har trätt i kraft i Sverige som utökar befogenheterna för ordningsvakter, vilket har lett till ökad oro bland medborgare för privatisering av rättsstaten och polisväsendet.
  • Ordningsvakter kan nu utföra uppgifter som tidigare bara poliser fick göra, trots att utbildningen till ordningsvakt är betydligt kortare och mindre omfattande än polisutbildningen.
  • Detta kommer i ljuset av en ökning av fall där ordningsvakter anklagas för övervåld, vilket förstärker medborgarnas oro över denna utveckling.

I en insändare till Piteå-Tidningen beskriver signaturen "Oscar med familj" hur han upplevde att hans närstående drabbades av övervåld från ordningsvakter under PDOL. Det som beskrivs är inte vackert, en våldskultur där ordningsvakter använder sitt våldskapital för att skrämmas. Där särskilt kvinnor är rädda för vakterna och där våldet används för att hindra medborgare från att filma och därmed ha grund till en polisanmälan.

I en modern rättsstat som Sverige så är rätten att utöva våld statens och ingen annans. Men i takt med samhällsutvecklingen och statens oförmåga att tillhandahålla tillräckligt många poliser så har antalet väktare och ordningsvakter vuxit explosionsartat. Kommuner, föreningar och företag använder sig alltmer av snabbutbildade ordningsvakter när polisen inte klarar av sitt uppdrag.

För säkerhetsföretagen är det här naturligtvis en växande marknad och möjlighet att tjäna pengar. För oss medborgare innebär det en privatisering av polisen och rättsstaten. De uppgifter som ordningsvakter idag får utföra är, med den nya lagstiftningen, sådana som endast poliser fick utföra tidigare. 

Ska du utbilda dig till polis idag så går du två år inom polisprogrammet och sedan gör du ett halvår som avlönad aspirant. För att kunna antas ställs både fysiska, medicinska och psykologiska krav samt en grundläggande behörighet och särskild behörighet. Stor vikt sätts vid personliga egenskaper.

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, den är med den nya lagen förlängd till en månad, 160 timmar, från de tidigare två veckorna, 80 timmar. Det krävs inte fullständiga gymnasiebetyg, du ska "vara laglydig och bedömas lämplig avseende personliga egenskaper och mognad", lägsta ålder att ansöka är 20 år. Man ska också kunna springa två kilometer på max 12 minuter och dra en docka som väger 77 kg minst 15 meter.

En månad senare får den nybakade ordningsvakten avvisa, avlägsna och omhänderta personer som de anser stör eller utgör en fara för den allmänna ordningen, de får genomföra kroppsvisitationer, transportera omhändertagna medborgare och genomföra säkerhetskontroller. Utöver de kan de också få uppdrag att patrullera i avgränsade områden efter tillstånd från polisen. De får också utöva våld om det är "nödvändigt för att lösa uppgiften".

Väktare blir du i dag efter en två veckor lång utbildning och praktisk yrkesträning om 160 timmar på ett säkerhetsföretag. Åldersgränsen är 18 år. Enda kravet är att du som lägst har betyget E i Svenska, ja, du måste vara laglydig och drogfri också. Väktare har inga andra befogenheter än vad jag som enskild medborgare har men blir även de allt vanligare i samhällsbilden.

I Luleå dömdes en väktare för grov misshandel i samband med att en snattare, som stulit en glass, blivit kvarhållen i en städskrubb. Väktaren utsatte snattaren för livsfarligt våld och dömdes därför till fängelse i ett år och nio månader. Enda anledningen till att han dömdes var att det i städskrubben fanns en övervakningskamera, om det inte fångats på film hade han sannolikt undkommit straff.

Jag förstår insändarskribenten. Jag känner mig inte heller trygg med alltfler privatanställda, snabbutbildade, ofta lågutbildade, vakter som ska ersätta utbildade poliser på våra gator. Vad är nästa steg? Medborgargarden?