"Våldskulturen bland ordningsvakterna i Piteå måste försvinna"

"Våldskulturen bland ordningsvakterna i Piteå måste försvinna för vi vill känna oss trygga i vår stad", skriver signaturen "Oscar med familj" som upplevde att hans närstående drabbades av övervåld under PDOL. Fredrik Nilsson, festivalgeneral, ger ett svar direkt och menar att ingen ska behöva känna sig otrygg på festivalen.

"Fler och fler hör av sig till oss och berättar om hur de upplevt liknande övervåld från vakterna i Piteå, många är kvinnor. De är rädda för vakterna", skriver insändarskribenten som får svar direkt av Fredrik Nilsson, festivalgeneral på PDOL. (Arkivbild)

"Fler och fler hör av sig till oss och berättar om hur de upplevt liknande övervåld från vakterna i Piteå, många är kvinnor. De är rädda för vakterna", skriver insändarskribenten som får svar direkt av Fredrik Nilsson, festivalgeneral på PDOL. (Arkivbild)

Foto: Ylva Wennerström/Jessica Gow/TT

Insändare2024-07-29 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natten till lördag, under PDOL, väcks jag av ett samtal som jag aldrig kommer glömma. Min fästmö ringer gråtandes och vet inte vart hon är, inte heller vet hon vart hennes syskon är eller om de mår bra. I pyjamasbyxor, tjocktröja och sandaler kastar jag mig in i bilen och åker för att hämta henne och hennes syskon. 

På väg hem är vi alla upprörda och omskakade. Min fästmö gråter fortfarande. Då lugnar hennes bror henne och säger att: "Det spelar ingen roll om vi har rätt, ingen bryr sig. Vi kan ha rätt, och få allt på film, men vakterna och polisen håller varandra om ryggen och vi hamnar i fyllecell, blir slagna med batong eller skjutsade från området, och så är det med det".

Jag hoppades att han skulle ha fel men fler och fler hör av sig till oss och berättar om hur de upplevt liknande övervåld från ordningsvakterna i Piteå, många är kvinnor. De är rädda för vakterna. 

Men om kvinnorna inte kan vända sig till vakterna, vem finns då där för dem? Flera berättar hur de försökt anmäla men att polisen lägger ner allt eftersom de saknar filmbevis. Samtidigt berättar alla hur väktarna direkt blir våldsamma om de försöker filma, detta gör att många inte vågar ta fram kameran när något händer.

Min fästmö blev också attackerad när hon började filma men vågade ändå fortsätta, och tack vare hennes mod finns det en chans till förändring för nattlivet i Piteå. Våldskulturen bland ordningsvakterna i Piteå måste försvinna för vi vill känna oss trygga i vår stad. Vår familj vill också tacka alla som hört av sig till oss. Er medmänsklighet och solidaritet är ett exempel som vakterna kan lära sig av.

Oscar med familj

Svar direkt:

Att skapa en trygg festival för alla besökare är något vi på Piteå Dansar och Ler alltid strävar efter. Ingen ska behöva känna sig otrygg när de besöker vår festival.

Ordningsvakterna som arbetar under polisen är där för att skapa en säker miljö och för att kunna ingripa vid olika situationer. De måste fatta viktiga och snabba beslut, särskilt med tanke på det stora antal människor som besöker Piteå centrum under festivalen.

Som festivalgeneral har jag inte möjlighet att agera som åklagare eller advokat i de anmälningar som kommer in. Men jag vill betona att vi alltid uppmanar alla som känner att de har blivit felaktigt behandlade, oavsett om det är av en privatperson, myndighet eller ordningsvakt, att göra en polisanmälan. Genom en polisanmälan kan vi lättare utreda ärendet internt tillsammans med de berörda parterna.

Jag vill gärna att den person som blivit drabbad tar kontakt med mig via e-post så att jag kan få höra mer om just denna situation.

Det är också mycket olyckligt att vissa personer som är inblandade har blivit uthängda med bild, namn och personuppgifter via sociala medier. Detta är något som festivalen inte står bakom.

Vänliga hälsningar

Fredrik Nilsson, festivalgeneral, Piteå dansar och ler