INSÄNDAREN
Det går att läsa: ”För människor som har särskilda behov i sitt boende eller har svag ställning på bostadsmarknaden tar kommunen ett särskilt ansvar.” Det är vackra ord som Piteås politiker använder i sitt språkbruk, men verkligheten se ut på ett helt annat sätt. Att läsa om hur 83-åriga Eivor Bergdahl behandlas gör inte att jag som pensionär känner mig särskilt trygg att bo i Piteå.
MED ANLEDNING AV: "Eivor, 83, ska vräkas", "Pitebo beter sig oetiskt" och "Pitebo hänvisar till regelverket" publicerade 30 april.
Pitebo hävdar att hon bör vräkas från det boende hon har haft i 14 (fjorton) år. Ett boende som hon, i vart fall tidigare, skulle ha fått överta helt lagligt eftersom hon bodde där i egenskap av släkting till hyresrättsinnehavaren.
Idag verkar Pitebo ha egna regler som de hävdar ska gälla före de gängse lagar och regler vi andra följer. Att en sak är preskriberat innebär ju just att det är utom de rådande reglerna/lagarna, men detta bekymrar inte Pitebo som helt i gamla tiders IB-anda för egna (olagliga?) register över hyresgästernas tillkortakommanden.
Detta, är minst sagt obegripligt och mycket stötande. I dagens moderna samhälle behandlar vi INTE äldre försvarslösa människor som avskräde samtidigt som vi i kommunens bostadspolicy skryter om att: ”I Piteå kommun finns goda och trygga boendemiljöer för alla ...”
Anne-Christine Esberg
.
SVAR DIREKT
Enligt hyreslagen är det olagligt att hyra ut sin hyresrätt i andra hand utan hyresvärdens godkännande. Det gäller alla medborgare, unga som gamla.
Den olovliga andrahandsuthyrningen är ett problem i Sverige, även i Piteå. Följden av detta är att många bostadssökande står utan bostad.
För oss är det angeläget att alltid agera vid olovlig uthyrning samt att arbeta efter lagstiftning och företagets rutiner i processen. Att behandla alla bostadssökande och hyresgäster likvärdigt är en grundprincip på Pitebo. Just därför accepterar vi inte olovlig andrahandsuthyrning, godtyckliga förturer förbi kösystemet eller just därför följer vi vår uthyrningspolicy som kräver bland annat att alla bostadssökande inte har, för boendet, negativa referenser.
Att göra undantag i enskilda fall skulle leda till minskat förtroendet för Pitebos objektiva tilldelning av lägenheter och att vissa får fördelar på bekostnad av andra på ett oriktigt sätt. I det aktuella ärendet kan vi kommentera att ärendet har nyligt prövats i tingsrätten. Tingsrätten gör samma bedömning som Pitebo och enligt domen ska hyresgästen genast avflytta. Motparten har nu ansökt om att få pröva ärendet i hovrätten. Vi vet inte utfallet av det ännu. Givetvis följer vi det slutgiltiga beslutet.
Vi beklagar den situation som uppstått men menar på att det har funnits 14 år att hitta en laglig bostadslösning under kontrollerade former.
Maria Sandström
vd, AB PiteBo