REPLIK
Att förhandla bostadshyror är ett förtroendefullt uppdrag. Branschorganisationen Fastighetsägarna har i sin organisation drygt 35 personer som varje år förhandlar hyror i nästintill alla landets kommuner, för både kommunalt och privat ägda fastighetsbolag. Om fastigheten har en så kallad förhandlingsordning är fastighetsägaren bunden att förhandla hyran med Hyresgästföreningen. Fram till i år har den här förhandlingen inte haft några givna spelregler.
I början av sommaren 2022 slöts en historisk överenskommelse. Då kom hyresbostadsmarknadens tre parter Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna överens om att hyresjusteringar ska beräknas med hänsyn till utvecklingen av räntor, inflation, BNP, lokala taxor och avgifter de tre senaste åren. Det är med andra ord första gången som parterna kommer till förhandlingsbordet med en gemensam syn på vilka grunder förhandlingen ska vila. Avsikten är att på längre sikt få en mer stabil och rättvisande hyresutveckling, som kapar både toppar och dalar i kostnadsutvecklingen, för hyresgäster likväl som för fastighetsägare.
Måns Wadensjö skriver i sin krönika i Piteå-Tidningen den 26 oktober att det är ”snudd på oförskämt att organisationen Fastighetsägarna flaggar för att det kan komma en tioprocentig höjning av hyror nästa år när fastighetsbolagen har haft rena guldgruvorna och stuckit iväg som månraketer på börsen”. Fastighetsbranschen är en småföretagarbransch. Av samtliga fastighetsföretag har cirka 86 procent 1–4 anställda och dessa hittar man inte på börsen.
Vidare frågar krönikören ”Varför ska restaurangnotan vid kvällens slut alltid betalas av den som redan har allra minst i plånboken. Är det verkligen rättvist eller särskilt klokt?” Man kan undra varför Måns Wadensjö utgår från att den som bor i hyresrätt inte har råd att betala sin restaurangnota? Hur gör vi bostadsmarknaden rättvis i svårare tider för de som valt en annan typ av boende? Vad kräver vi av andra branscher i svåra tider? Svaret känns givet, utifrån individers förutsättningar behöver det finnas stödåtgärder. Det tycker vi är rättvist!
När vi lägger fram våra yrkanden inför årets förhandling är det för att vi är använder modellen så som det är tänkt. Vi tror att Måns Wadensjö har missförstått den ingångna överenskommelsen mellan hyresbostadsmarknadens tre parter.
Anna Forsman, näringspolitiskt ansvarig Piteå, Fastighetsägarna Mitt Nord
Lisa Hjelm, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Mitt Nord