Till Piteås våldsutsatta: Det finns hjälp att få hos oss

Medarbetare vid enheten Våld i nära relationer, socialtjänsten Piteå kommun, svarar på Anders Nordins (Skol och landsbygdspartiet) insändare. "Vi som arbetar vid Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer funderar över var Anders Nordin fått denna statistik ifrån. Vi ser att många våldsutsatta i Piteå väljer att vända sig till oss direkt för att få stöd för sin våldsutsatthet."

"Anders Nordin skriver i sin insändare ”att kvinnojourerna vanligtvis är den första platsen kvinnor vänder sig till före socialtjänsten och andra myndigheter”. Vi som arbetar vid Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer funderar över var Anders Nordin fått denna statistik ifrån", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

"Anders Nordin skriver i sin insändare ”att kvinnojourerna vanligtvis är den första platsen kvinnor vänder sig till före socialtjänsten och andra myndigheter”. Vi som arbetar vid Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer funderar över var Anders Nordin fått denna statistik ifrån", skriver insändarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2024-05-22 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Svar på insändaren Skyddat boende i kvinnojourens regi nödvändigt. 

Anders Nordin skriver i sin insändare ”att kvinnojourerna vanligtvis är den första platsen kvinnor vänder sig till före socialtjänsten och andra myndigheter”. Vi som arbetar vid Piteå kommuns enhet Våld i nära relationer funderar över var Anders Nordin fått denna statistik ifrån. Vi ser att många våldsutsatta i Piteå väljer att vända sig till oss direkt för att få stöd för sin våldsutsatthet. I genomsnitt får vi in tre ärenden i veckan, vissa nya och vissa som väljer att komma tillbaka till oss för att våldet fortsätter. 
Men det stämmer att inte alla kvinnor väljer att komma till oss i första hand. Därför kompletterar vår kommunala verksamhet och kvinnojourens ideella verksamhet varandra. Mellan oss finns det en fungerande samverkan och det är viktigt eftersom vi arbetar för samma målgrupp. Vi håller med Anders Nordin om att det är beklagligt att kvinnojouren inte, av lagmässiga skäl, kan fortsätta bedriva sitt boende och vi välkomnar alternativ till skyddat boende i kvinnojoursregi. Men vi vill också vara mycket tydliga med att berätta för Piteås våldsutsatta att det finns hjälp att få hos oss. 


Socialtjänsten har enligt lag ett ansvar att bland annat kunna erbjuda skyddat boende till våldsutsatta. I Piteå kommun har vi en bra och väl fungerande avdelning som kan erbjuda plats på våra egna skyddade boenden om/ när det behövs. Vad vi vet är det inte särskilt vanligt att kommuner har egna skyddade boenden i Sverige och vi är mycket stolta över att vi i Piteå bedriver eget skyddat boende, särskilt när så många jourer behöver lägga ner och kommuner står utan tillgång till skydd i den egna kommunen.


Utöver skydd så erbjuder vi stödsamtal där vi kan stötta den våldsutsatta på vägen till ett liv, förhoppningsvis, fritt från våld. Vi kan även vara behjälpliga med säkerhetsplanering, verktyg för att försöka minimera våldets inverkan på den våldsutsattas fortsatta liv samt hjälpa till med samverkan mellan olika myndigheter och hälso- och sjukvård. Vi har också kompetens i hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Socialtjänsten i kommunen har dessutom en social beredskap som finns tillgänglig efter kontorstid och kan nås av både myndigheter och medborgare via 112 vid akut behov. 
Välkommen att höra av dig till oss om du behöver hjälp eller har frågor om vår verksamhet.