Ta itu med problemen annars blir de bara större

"Räkna ut hur mycket kommunen sparat genom att inte ta in vikarier i skolan utan låtit närvarande personal lösa det", skriver signaturen "MAD" i en replik till det svar hon tidigare fått av Piteå kommuns skolchef.

Signaturen MAD är inte helt nöjd med det svar hon fick av Piteå kommuns skolchef i måndagens insändare om skolan.

Signaturen MAD är inte helt nöjd med det svar hon fick av Piteå kommuns skolchef i måndagens insändare om skolan.

Foto: PT den 2 maj 2023.

Insändare2023-05-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Tack Malin Westling för respons på min insändare ”Skolan i Piteå – ett sjunkande skepp”. Du uppger att du inte känner till tystnadskulturen och rädslan för repressalier. Den finns och den är stark. Det skrivs om den i lärartidningar, aftontidningar, lokala tidningar och på nätet. Det gör mig beklämd att du ändå inte känner till den och jag inser hur svårt det kommer att vara att göra något åt den. Det man inte ser och hör finns inte, eller hur? PT delade med sig av en öppenhetsenkät som tidningar i norr utfört. Den visade att 29 procent av de som besvarat enkäten var rädda för att ta upp/tipsa om missförhållanden inom Piteå kommun. De var rädd för att arbetet och lönen skulle påverkas, rädda för utfrysning, repressalier och uppsägning. Många blir uppmanade att inte besvara frågor från media och blir påminda om att vara arbetsgivaren lojal. 

Claes Danell tog del av denna undersökning och skrev på Socialdemokraterna i Piteås hemsida att det fanns mycket att jobba med gällande detta och att ingen ska behöva vara rädd för att rapportera missförhållanden. Bra där, Claes Danell, men inte lätt att göra om chefer på kommunen inte ens vet om problemet. Läs gärna PT:s rapportering om enkäten (220531, 220602, 220605, samt Claes Danells text på S i Piteås hemsida 220602).

Vad gäller stöd till elever med särskilt stöd/åtgärdsprogram. Det borde göras avvikelserapporter varje gång de inte får sitt stöd. Hur ska Skolinspektionen veta i hur stor utsträckning dessa elever får stå åt sidan när inte vikarier sätts in och resurslärarna får vara vikarier i klassen istället? Med avvikelserapporter blir bilden tydlig. Åtgärdsprogram är till för att följas. Läs Skollagen, 3 kap 9p.

Vad gäller att behålla personal finns mycket att göra. Skala bort arbetsuppgifter, låt undervisningen vara det viktigaste, låt oss köpa in material och böcker så vi slipper bryta mot lagen genom att kopiera långt över tillåtet. Andra kommuner erbjuder högre lön men det vill inte Piteå kommun. Lärare har bytt arbete, börjat i närliggande kommuner, eller sagts upp. I dessa tider måste ni vara rädd om oss alla. Räkna ut hur mycket kommunen sparat genom att inte ta in vikarier utan närvarande personal har fått lösa det. Det är stora pengar men inget man vill tala om. Hoppas nu ni på chefsstolarna tar itu med problemen annars blir de bara större. Lycka till!