Skolan i Piteå – ett sjunkande skepp?

Önskar att kommunen kan ge ett svar på hur de tänker om skolan och dess framtid och inte minst hur Piteå kommun ska kunna nå målet att bli Sveriges bästa barnkommun, skriver signaturen "Mad" och får svar direkt av Piteås skolchef Malin Westling.

Malin Westling, skolchef i Piteå,  tillbakavisar signaturen Mads beskrivning av skolan i Piteå som ett sjunkande skepp, även om hon har stor förståelse för att det finns en trötthet bland personalen efter alla utmaningar. "Skolan i Piteå är inte ett sjunkande skepp utan ett stabilt fartyg som trots tuffa vindar tryggt lyckas segla vidare", skriver skolchefen.

Malin Westling, skolchef i Piteå, tillbakavisar signaturen Mads beskrivning av skolan i Piteå som ett sjunkande skepp, även om hon har stor förståelse för att det finns en trötthet bland personalen efter alla utmaningar. "Skolan i Piteå är inte ett sjunkande skepp utan ett stabilt fartyg som trots tuffa vindar tryggt lyckas segla vidare", skriver skolchefen.

Foto: Hossein Salmanzadeh,TT

Insändare2023-05-02 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi trodde vi skulle få ett andrum efter coviden och skolans alla besparingar. Under många år har vi fått lov att hoppa in och ta extra lektioner när det inte satts in vikarier. Avslag på vikarie är vad vi får vilket innebär att lärare får mer undervisningstid och mindre tid till rättning, bedömning, för och efterarbete, dokumentation mm. Samtidigt under flera år har kommunen köpt ut lärare som nu jobbar med annat eller som lärare på annan ort. Detta i tider då vi inte kan få tag på vikarier eller kan det vara så att det är ett enkelt sätt att spara in pengar på för kommunen. Pengar som inte kommer elever, skola eller personal till godo. Istället blir det fler och fler lärare som går på knäna och blir utbrända. Något som ger stor påverkan på den drabbade och dess närstående.

Trots detta läggs nya arbetsuppgifter på lärarnas redan tunga börda. För att handla kan man nu inte hämta en rekvisition utan man ska skriva till minst 3 olika företag och be dem skicka offerter. Sedan ve och fasa får vi inte glömma att skicka tackbrev för att de tagit sig tid att skicka oss offert. Detta extra jobb kommer att ta tid och innebär med säkerhet att elever som har rätt till extra stöd kommer att få avstå från detta, vilket strider mot skollagen.

Trots situationen som råder inom skolan med fler elever som drabbas av besparingarna, lärare som bränns ut och arbetsbördor som växer fortsätter lärare att tiga. Så stark är tystnadskulturen och rädslan för repressalier. Så stark att man inte gemensamt står upp för sig själv, varandra och våra elever. Våra elever som är vår framtid måste vi kunna satsa på.

Önskar att kommunen kan ge ett svar på hur de tänker om skolan och dess framtid, personalens arbetsbörda och hur de ska kunna behålla den personal som ändå finns kvar samt att locka fler till yrket, med vilken rätt de bryter mot skollagen vad gäller planerat stöd åt elever och sist men inte minst hur Piteå kommun ska kunna nå målet att bli Sveriges bästa barnkommun.

MAD

SVAR DIREKT

Jag har stor förståelse för att det finns en trötthet bland personalen efter de utmaningar som pandemin och tiden efteråt har inneburit. Det tar vi på största allvar. Men skolan i Piteå är allt annat än ett sjunkande skepp. I nationella jämförelser ligger Piteås skolor över såväl jämförbara kommuner som riksgenomsnittet inom flera områden. Kvaliteten i våra verksamheter är, och har i många år varit, mycket hög. 

Det stämmer att vi under de senaste åren haft svårt att tillsätta vikarier i den utsträckning vi skulle önska. Att klara bemanningen, både vad gäller vikarier och ordinarie personal, är vår i särklass största utmaning för tillfället. En utmaning vi delar med alla Sveriges kommuner. Därför är frågan prioriterad och något som vi, tillsammans med våra fackliga parter, försöker hitta de bästa lösningarna för.

Att rutinerna kring inhandling av material förändras beror på att vi som offentlig organisation är styrda av myndigheter som exempelvis konkurrensverket. Det pågår ett arbete med att upphandla avtal som kopplas till ett e-handelssystem, där är målet att göra det enklare för vår personal, spara tid och effektivisera våra inköp. Men även ge bättre och mer kvalitativa produkter för våra barn och elever i förskolorna och skolorna.

Det gör mig mycket bekymrad att höra att skribenten upplever en tystnadskultur och rädsla för repressalier i våra verksamheter. Det är inte en bild som jag känner igen eller fått mig beskriven tidigare. Om någon i våra verksamheter upplever en sådan arbetsmiljö uppmanar jag att hen genast tar kontakt med sitt fackliga ombud och tillsammans med denna kontaktar berörd chef. Om det känns svårt kan man alltid kontakta överordnad chef och framföra sina synpunkter. 

Skribenten anser att Piteå kommun bryter mot skollagen, här vill jag verkligen få konkreta exempel på när så har skett. Vi blir återkommande granskade av Skolinspektionen och har i samband med de senaste granskningarna fått högsta betyg när det gäller rektors ledarskap, undervisningen i skolan, trygghet och studiero samt bedömning och betygssättning. Resultat som är ytterst ovanliga och något som vi som skolkommun kan vara stolta över.

Skolan i Piteå är inte ett sjunkande skepp utan ett stabilt fartyg som trots tuffa vindar, både vad gäller ekonomi och nationella utmaningar, tryggt lyckas segla vidare med oförminskad fart. Det gör vi tack vare att vi har en sådan erfaren, skicklig och engagerad personal som gör ett helt fantastiskt arbete.