Stängda möten är ett oroväckande beteende

Öppenhet är en grundbult i vår demokrati. Öppenhet är ett slagord i kommunens texter här och var. En obehaglig förundran blir känslan när Piteå-Tidningens reporter blir utkörd av Ruth Rahkola (S) från mötet där Blåsmarks skolas framtid diskuteras mellan Barn- och utbildningsnämnden och föräldrar till barnen på denna skola.

DEMOKRATI. "Öppenhet är grundbulten i vår demokrati" skriver Anders Nordin som är kritisk till det stängda mötet i BLåskmark skola.

DEMOKRATI. "Öppenhet är grundbulten i vår demokrati" skriver Anders Nordin som är kritisk till det stängda mötet i BLåskmark skola.

Foto: Jens Ökvist

INSÄNDARE2017-02-21 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av:Artikeln "Stängt möte om skolans framtid", publicerad 21 februari.

President Trump har givit ”fake news” och så kallade alternativa nyheter ett ansikte. Fenomenet har också blivit vanligt i Sverige på sociala medier men även på digitala tidningar.

Att tillåta journalister att komma in på möten och ha öppna möten är därför oerhört viktigt för att kunna få del av korrekt information.

Tycker man att en journalist på Piteå-Tidningen skrivit vinklat så kan man alltid begära korrigering i form av egen insändare. Detta är en starkt möjlighet vi med kraft skall värna om. I motsats till Trump och stängda möten har PT, som alla andra tidningar, en ansvarig utgivare som kan ställas till svars och åtalas. Som många andra landsortstidningar bygger man sin existens mycket på lokala reportage.

Utan en lokal tidning har vi bara Trump-nyheter och kommunens hemsida att bedja inför och tro på.

Vi vet sedan länge att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för en hård kamp mot landsbygden och dess befolkning. Trots att de säger det motsatta. Deras viktigaste strategi är att lägga ner byaskolor.

Läs även:Debattartikeln "Vi tror inte på en omflyttning"

Kommunfullmäktige fattade vid sitt senaste möte att återremittera den principiella frågan vem som skall besluta om nedläggning av en skola. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill att Ruth Rahkola och hennes sex partivänner i BUN, ensamma skall kunna fatta beslut om nedläggning av en skola.

I kommunfullmäktige vill samtliga oppositionspartier att frågan skall diskuteras i just kommunfullmäktige. Där skall besluten tas. Därför skickades ärendet på en så kallad minoritets-återremiss för ny utredning.

Skälet är att en skolans nedläggning berör allmänheten, hela kommunen och mycket mer än bara den budget som Barn- och utbildningsnämnden skall försöka spara på så mycket som möjligt.