Via telefonsamtal var föräldrar och vårdnadshavare till elever på Blåsmarks skola inbjudna till ett möte på måndagskvällen. Det var barn- och utbildningsnämnden som stod bakom inbjudan. PT fanns på plats för att bevaka mötet, men kördes ut av BUN:s ordförande Ruth Rahkola.
– Även om mötet handlade om skolan i Blåsmark och dess framtid så är det ändå en fråga som rör allmänheten och därför borde alla ha möjlighet till insyn i vad som händer, säger David Nyman Backman efter mötet.
Han är en av de föräldrar som engagerat sig i frågan.
– Politikerna sa att de vill informera oss om hur läget ser ut och det kändes som om de inte hade mycket positivt att säga. När vi informerades i fjol pratade man om att elevunderlaget var för litet för att man skulle kunna upprätthålla kvaliteten i undervisningen. Därför har vi lagt fokus på att hitta förslag för att lösa det problemet. Nu känns det som om vi blivit vilseledda när det plötsligt kommer upp andra saker på bordet, säger David Nyman Backman och hänvisar till diskussionen om elevpengen.
– Ett förslag har varit att höja elevpengen, men på mötet sa de att man inte kan höja elevpengen för barnen på en specifik skola, utan att det måste vara lika för alla och då skulle det bli för dyrt.
Enligt David Nyman Backman kommer måndagskvällens möte att följas upp.
– Vi gav några förslag och hoppas att de tar till sig dem och ger oss en chans. Men samtidigt är känslan efter mötet att allt hänger i luften. Det känns inte bra, men vi har fortfarande förhoppningar.
I ett yttrande till Barn- och utbildningsnämnden daterat den 3 januari uttrycker skolans rektor Marja Lundmark farhågor för undervisningens kvalitet och pekar på att det krävs ytterligare cirka 350 000 kronor mer i budgeten för att säkerställa kvaliteten och för att uppfylla målen i skollagen.
I dagsläget går 29 elever på skolan och till höstterminen är elevantalet 22 barn.
Summan per inskrivet barn räcker till en lärartjänst och en fritidspedagogtjänst, enligt yttrandet. Det skulle göra det svårt att erbjuda fullvärdig undervisning och rektorn uttrycker också stark oro för ohälsa bland skolans anställda om personalstyrkan minskar.
Under de förutsättningarna kommer skolan också att måsta begränsa öppettiderna för fritidsverksamheten, enligt yttrandet.
Från och med höstterminen 2017 ska Blåsmark betraktas som en egen enhet, skriver rektorn i handlingarna och anger att det kan bli en försvårande omständighet, då man tidigare kunnat samarbeta om resurser mellan skolorna i Jävre och Blåsmark.