Vi är mitt i en klimatkris och en naturkris med en accelererande förlust av jordens arter. Samtidigt blir det allt farligare att försvara miljön. Förra året dödades 200 människor för att de försvarade miljön, enligt en färsk rapport från Global Witness. Det är fyra personer varje vecka. Många fler trakasseras, hotas och fängslas – mörkertalet är stort.
Även om verkligheten är annorlunda i Sverige drabbar tyvärr hat och hot miljöförsvarare också här. Det gäller både på internet, vid fysiska möten och aktioner. Berättelser från ideellt aktiva visar att förlöjliganden, hot och hat på sociala medier påverkar deras engagemang. Vissa berättar att det gör att de inte vill vara lika aktiva på sociala medier. Andra att de inte vågar ta med sina barn eller föräldrar på manifestationer.
Naturskyddsföreningen ser tydligt hur aggressiva och hotfulla kommentarer blir allt vanligare i sociala medier, riktat både mot hela organisationen och mot enskilda engagerade. I Sverige har ingen som värnar natur och miljö mördats. En lag som kan medverka till ett ökat skydd för de som försvarar miljön är nu angelägen.
EU arbetar just nu med att ta fram en ny lagstiftning som kräver att företag tar ansvar för hur deras verksamhet påverkar miljö och mänskliga rättigheter utomlands. Lagförslaget innebär stärkt skydd för miljöförsvarare runt om i världen. Förslaget innebär att företag i EU måste ta ansvar för både mänskliga rättigheter och miljön i hela sin värdekedja (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSSD).
Det är viktigt att regeringen under sin tid som ordförande i EU nu ser till att lagstiftningen blir kraftfull. Skyddet för de som står upp för miljön, klimatet och artrikedomen med risk för sitt eget liv måste stärkas.
Björn Lundquist
För Naturskyddsföreningens länsförbund och våra kretsar i Norrbotten