Skolbesparingar blir minskade skatteintäkter i kommunen

"Eleverna från de praktiska programmen kommer efter tre års utbildning att gå ut och erhålla arbete från dag ett. Det innebär skatteintäkter som kommer kommunen tillgodo", skriver den pensionerade läraren Rickard Vidgren som är kritisk mot besparingarna på praktiska program på Strömbackaskolan.

"Jag läser och försöker förstå Strömbackaskolan och Piteå kommuns sätt att spara pengar, kontra kommunens ambition att öka inflyttning och skatteintäkter", skriver pensionerade läraren Rickard Vidgren. (Arkivbild)

"Jag läser och försöker förstå Strömbackaskolan och Piteå kommuns sätt att spara pengar, kontra kommunens ambition att öka inflyttning och skatteintäkter", skriver pensionerade läraren Rickard Vidgren. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Insändare2024-03-20 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser och försöker förstå Strömbackaskolan och Piteå kommuns sätt att spara pengar, kontra kommunens ambition att öka inflyttning och skatteintäkter. Strömbackaskolan förväntas spara mer än tre miljoner kronor under ett år. Alternativen är förmodligen små och svåra i en redan slimmad organisation. Förslaget från gymnasiechefen är att i de praktiska programmen öka de gymnasigemensamma (teoretiska ämnen) klasserna från 16 till 30 elever. Detta kommer naturligtvis att påverka både lärare och elever på ett negativt sätt. Vidare kommer industrirörsutbildningen att pausas.

Företagen i Piteå har reagerat och agerat över de sparkrav Strömbackaskolan presenterat. Att spara på de praktiska utbildningarna i en tid när företagen står inför en byggbom i Norrbotten och Västerbotten, den största satsningen någonsin. Eleverna från de praktiska programmen kommer efter tre års utbildning att gå ut och erhålla arbete från dag ett. Det innebär skatteintäkter som kommer kommunen tillgodo. För elever enbart från industrirörsutbildningen rör det sig om minst 1,5 miljoner kronor per år. De teoretiska utbildningarna på skolan renderar ofta i studier på universitet och högskolor, som medför flytt från kommunen med flerårigt studerande och som också riskerar att före detta Piteåelever stannar på studieorterna. Har våra kommunalråd vetskap om denna kortsiktiga besparing? 

När industrirörsutbildningen startade var det på uppmaning från rörbranschen och under mina år som lärare hade vi fram till 2017 när jag gick i pension fått ut samtliga elever till anställning. Cirka 120 elever som gav skatteintäkter från dag ett. Jag pensionerades för fem år sedan, men antalet anställningar uppfylls fortfarande.

Den nya chefen vill ge branschen möjlighet att sponsra utbildningarna. Då kan hon inte veta hur mycket de redan bidrar med, eller är vi på väg att öppna en friskola? Jag hoppas att de som har ansvar och möjlighet inom kommunen tänker om.